„Există un nivel de corupţie care face să nu avem o administraţie performantă. În fiecare zi dispare câte un mit politic, primari pe care publicul îi aşează foarte sus în tabelele noastre de încredere, îi consideră ca fiind reprezentanţii lor şi simboluri pentru oraşele respective. Vedem că, în realitate, mare parte din administraţia noastră se bazează pe echipe care ajung în situaţii în care merg cu cătuşe la DNA.
E vorba de o cultură a corupţiei. Nu e vorba numai de faptul că sunt lucruri întâmplătoare, că unul e mai imoral decât celălalt. În administraţia noastră încă există o cultură a corupţiei, o cultură în care cel care ajunge pe o funcţie la un moment dat devine proprietarul funcţiei. Sigur că am putea să găsim o explicaţie că pentru a ajunge în funcţie a trebuit să cheltuiască o grămadă de bani şi pe urmă vrea să îşi recupereze investiţia şi poate să şi câştige ceva. Nu neapărat partidele sunt cele care îi pun pe aceşti oameni să ajungă în situaţii de genul ăsta. Sunt şi primari independenţi, care nu sunt dependenţi de partide şi care nu cotizează la partid. Asta ne spune că nu corupţia politică e cea care generează o cultură a corupţiei şi chiar şi alte lucruri.
Se restartează bătălia pentru Bucureşti. Oprescu, aşa cum vedeam în sondaje, avea o imagine destul de bună în chiar toate electoratele. Inclusiv electoratele dezamăgite ale partidelor tradiţionale. Această restartare poate avea consecinţe importante chiar şi asupra situaţiei şi echilibrului politic de la alegerile generale. Pentru că ştim că în mod normal Capitala dă tonul când e vorba de vot în România. Nu s-a mai întâmplat şi în ultimii ani când a fost primar independent, dar e o consecinţă importantă pentru scena politică.
Vizibilitatea unui astfel de eveniment poate avea şi un rol disuasiv în ce priveşte corupţia. Poate că primarii din ţară vor înţelege că nu mai merge aşa şi că ar fi cazul să treacă la respectarea legii pentru că acest caz va avea şi o valoare simbolică, după părerea mea”, a declarat Vasile Dâncu.