Modificarea Legilor Justiţiei ajunge la Comisia de la Veneţia. Comisia APCE a dat undă verde solicitării PNL

Data actualizării: Data publicării:
171016_COMISIA_JURIDICA_eugen nicolicea si florin iordache_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat joi solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei. Liberalii susţin că parcursul legilor va fi trebui să aştepte, iar Curtea Constituţională, de asemenea, va trebui să ţină cont de de opinia Comisiei.

"Victorie PNL! Modificarea Legilor Justiţiei ajunge la Comisia de la Veneţia!  Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE  După refuzul sistematic al celor de la PSD şi ALDE de a cere opinia experţilor internaţionali în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, PNL a reuşit să obţină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE", transmite PNL.

Liberalii spun că judecătorii Curţii Constituţionale vor trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia.

"PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. În aceste condiţii, CCR va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei, aşa cum a ţinut cont şi în alte cazuri. Parcursul legilor Justiţiei va trebui să aştepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia", continuă aceştia.

Citește și: Sesizările PNL şi USR privind legalitatea comisiei Iordache, respinse de CCR

Deputatul PNL Cezar Preda i-a solicitat pe 30 martie preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse celor trei legi ale justiţiei.

De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a înaintat preşedintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similară pentru ca acest for să solicite opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse legilor justiţiei din România.

Legile au fost adoptate luni pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

PNL a anunţat la începutul lunii martie că a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor prin care solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor Justiţiei şi suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale care a modificat aceste legi până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia.

„Prin prezenta, grupul parlamentar PNL vă solicită să cereţi un punct de vedere din partea Comisiei pentru Democraţie de Drept (Comisia de la Veneţia) cu privire la modificările propuse privind legea nr. 303/2004, legea 304/2004 şi legea 317/2004”, se arată în scrisoarea liberalilor.

PNL cerea atunci să fie solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor Justiţiei, afirmând că recomandarea este cuprinsă şi în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la MCV.

„În sprijinul solicitării noastre amintim recomomandarea cuprinsă în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precum şi poziţiile publice exprimate recent de oficialii Comisiei Europene în acest sens. De asemenea, asociaţii profesionale ale magistraţilor s-au pronunţat pentru solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în scrisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”