Procurorii au filat luni bune reţeaua din care făceau parte instructori auto şi agenţi de la Permise. Aşa au reuşit să traducă limbajul codat folosit de ei.
Candidaţii erau porecliţi pachet, roabă, blugi sau cartofi. Banii erau numiţi coco sau iepuroi, iar când cereau o intervenţie, instructorii vorbeau despre o ieşire la cafea sau despre o „rezervare”. Elevul afla că a trecut proba practică când auzea că „a fost soare” sau că „a ieşit cu plus”.
Reporter: Ce v-au întrebat?
Instructor auto: Dacă s-a dat mită la traseu.
Reporter: Şi s-a dat?
Instructor auto: Cum să se dea? Nu vă daţi seama? Mă duc şapte ani la puşcărie...
Reporter: V-aţi speriat?
Instructor auto: Da! Dumneavoastră nu v-aţi speria, dacă v-ar lua? Bine că nu era cu cagula pe faţă!
Procurorii şi poliţiştii de la Direcţia Anticorupţie au audiat zeci de suspecţi în dosarul în care îi caută pe membrii reţelei care vindeau permise de conducere celor care nu erau siguri că au abilităţi de şoferi.
Jandarmii au avut nevoie de microbuze pentru a-i aduce la audieri pe toți suspecții din acest dosar. 87 de persoane care trebuie să dea explicații despre modul în care au eliberat și obținut permise de conducere.
Cel puţin 200 de euro plăteau tinerii doritori de permis de conducere. Reţeua era bine gândită şi ea formată din instructori şi agenţi de la permise. Aşa se făcea că cine dorea să treacă formal traseul, la examenul auto, trebuia doar să dea mită.
Anchetatorii au descins dimineaţă în 17 locuri. Printre acestea şi direcţia de permise Bucureşti.
Rolul agenților de la permise era, spun anchetatorii, ca în momentul în care ajungeau la proba de la traseu concurenții să nu aibă emoții. Pentru acest lucru primeau sume de bani bine stabilite.
Cel puţin o sută de permise ar fi fost obţinute pe baza mitei oferite instructorilor şi agenţilor de la permise. Toţi aceşti şoferi au circulat nestingheriţi până astăzi.
Un adevărat pericol în trafic, spun experţii auto.
„Pericol, inconștienți. În fiecare zi avem un caz Colectiv în țară în condițiile în care sunt zilnic 37 de morți și peste 137 de răniți in urma accidentelor rutiere, multe provocate de oameni ca aceștia”, spune Titi Aur, fost campion național de raliu.
Cei 87 de suspecți în acest caz sunt puși sub acuzare pentru luare și dare de mită și de trafic de influență.