Instanţa a admis joi emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, fiul mogulului Dan Grigore Adamescu, o decizie definitivă urmând a fi pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Adamescu Jr., anchetat de procurori într-un dosar disjuns din dosarul de corupţie în care tatăl său a fost condamnat pe fond la patru ani şi patru luni de închisoare, a trăit în ultima vreme în afara ţării.
În aceeaşi afacere în care mogulul Dan Grigore Adamescu aşteaptă acum decizia definitivă a instanţei, au mai fost trimişi în judecată şi condamnaţi patru judecăori de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, „în legătură cu pretinderea și primirea unor sume de bani și bunuri în schimbul favorizării unor interese de afaceri”.
"A urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală"
În 25 martie, DNA a anunţat că a cerut emiterea mandatului pe numele lui Alexander Adamescu întrucât „până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală”.
Totodată, arătau la vremea respectivă anchetatorii, „în cursul lunilor iunie și decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu Grigore Dan”.
Alexander Adamescu s-a implicat în afacerile controlate de tatăl său, interesele mogulului Dan Grigore Adamescu regăsindu-se în imobiliare, construcţii, asigurări, media.
În acest context, un raport întocmit de firma de audit KPMG cu privire la devalizarea companiei Astra Asigurări, deţinută de familia Adamescu, relevă rolul lui Alexander Adamescu într-o gamă largă de operaţiuni, ca şi beneficiile care au decurs din acestea.
Pe lista scurtă: calităţi oficiale deţinute cu încălcarea legii, împrumuturi între firme "surori" sau chirii pentru uzul personal al unei vile din Londra.