Şeful DIICOT critică modificările Codurilor penale

Data actualizării: Data publicării:
daniel horodniceanu diicot agerpres_8138148

Procurorul-şef al DIICOT critică şi el amendamentele aduse de parlamentari codurilor penale. Şi spune că anchetele şi întregul proces de urmărire penală ar putea fi afectate de modificările propuse de aleşi. În plus, drepturile victimelor au fost complet uitate, a mai spus şeful DIICOT, într-un interviu pentru libertatea.ro.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: Am aflat cu surprindere despre faptul că este un proiect de modificare a celor două Coduri, care împreună cu legile speciale guvernează activitatea DIICOT. Cert este că nu s-a făcut niciun studiu de impact, nu s-a discutat cu niciunul dintre reprezentanții parchetelor sau instanțelor, dar ințeleg că este un proiect.

Cele peste 1.200 de dosare de trafic de droguri pe care le întocmesc procurorii în fiecare lună ar putea fi afectate, dacă rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică nu vor mai fi considerate probe.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: În fiecare dosar de trafic de droguri, pentru a vedea dacă substanța găsită asupra unei persoane sau alteia conține una dintre substanțele de pe tabelele anexe la legea 143, se face o constatare tehnico-științifică în laboratoare. Exista șase laboratoare de acest fel în România.

Faptul că noua lege i-ar permite inculpatului să fie prezent la audierea unui martor sau a victimei ar putea afecta şi el urmărirea penală.

Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT: „Absolut toate textele sunt exprimate în favoarea inculpatului. Nu ne mai putem permite luxul începuturilor anilor '90. Eu m-as fi referit foarte mult și la drepturile victimei, pentru că nu mai sunt luate în considerare de foarte multă vreme și cred că ar trebui aplicate toate aceste instrumente corelativ și pentru părțile vătămate, și pentru părțile civile.

Eliminarea imaginilor suprinse de camerele de supraveghere din ancheta penală ar face ca mulţi infractori să nu mai poată fi traşi la răspundere.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: Noi lucrăm deseori cu imagini culese de la instituții publice, de la persoane private, din benzinării, de pe camerele stradale ale primăriei. Sunt foarte importante, mai ales pentru a stabili trasee, aici m-as referi strict la o infracțiune de trafic de droguri.

Procurorul şef al DIICOT mai spune şi că relaxarea legislativă i-ar putea face pe mulţi dintre infractorii care au fugit în ultimii ani în vestul Europei să revină acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...