„Nu au ce să îmi reproşeze. Am fost pe val”. Cristian Poteraş făcea această declaraţie în momentul în care pierdea alegerile pentru un al treilea mandat de primar al sectorului 6 al Capitalei. Era deja urmărit penal de 3 ani, după ce procurorii DNA descoperiseră o rețea care se ocupa de cumpărarea de drepturi litigioase și retrocedări ilegale.
Potrivit anchetatorilor, reţeaua funcţiona după o metodă patentată mai peste tot în ţară: persoane în vârstă, care așteptau de ani buni retrocedarea unor terenuri erau abordate de samsari imobiliari. Drepturile litigoase erau cumpărate, iar ulterior, samsarii cereau teren la schimb în Sectorul 6. Cererile ajungeau pe masa comisiei de fond funciar, condusă de Cristian Poteraș.
S-a ajuns la situații absurde: jumătate de hectar de teren arabil de la periferia Bucureștiului a fost compensat cu aproape 3.000 de mp din curtea și bazinul de înot al Clubului Sportiv Rapid. Odată ce titlul de proprietate a fost eliberat, terenul a fost vândut omului de afaceri Fabian Schwartzenberg, fratele milionarului Elan Schwartzenberg.
„Noi am fost miraţi, am rămas bulversaţi, deci chiar nu am ştiut. Ne-am trezit că cineva este proprietar pe terenul nostru. Ne-am trezit cu un utilaj pe poartă. Voia să intre şi să înceapă lucrările (...) Am închis porţile şi fostul preşedinte s-a dus şi a anunţat organele competente. Am pus afiş că este proprietate privată a statului român”, spune Valentina Ionescu Caciureac, președinta Clubului Sportiv Rapid.
Tot cu acordul fostului primar din Sectorul 6, comisia a compensat 4.500 de mp de teren de la CAP - Cooperativa Agricolă de Producție Măgurele cu 2.000 de metri pătrati din ștrandul Crângași și încă 1.000 - din curtea Direcției de Informații a MAPN.
Procurorii spun că primarul Cristian Poteraș a vrut să retrocedeze și o treime din parcul Favorit din Drumul Taberei.
- Voia să facă un bloc.
- A fost şi un scandal aici că au vrut să dărâme şi cinematrograful.
- Vă daţi seama că indiferent de situaţia unui teren doreşti să se păstreze lucrurile cum au fost în ultimii 50 de ani.
- Am câştigat lupta, dar războiul nu... fiindcă se fură în continuare.
De retrocedări ilegale au beneficiat și rudele fostului primar. Marian Jean Căpățână, un misterios om de afaceri, i-a cerut lui Cristian Poteraș ca în schimbul a 10 hectare de teren în Ilfov să primească un hectar în Capitală.
Cererea a fost aprobată, iar omul de afaceri a primit terenul în curtea Institutului de Biologie al Academiei Române. La cinci zile de la emiterea ordinului de proprietate, terenul a fost vândut de Marian Jean Căpățână către alți trei oameni de afaceri. Printre ei, un verișor al soției primarului și fratele lui Elan Swartzenberg. În total, 10 hectare din sectorul 6 au fost retrocedate ilegal.
„Procurorii DNA spun că ulterior multe dintre terenurile retrocedate ilegale au fost vândute, iar tranzacţiile au fost făcute la cabinetul notarial deţinut de Manuela Mitrea, soţia lui Miron Mitrea. Astăzi, fostul notar este deputat în Parlamentul României”, relatează Paul Greavu, corespondent Digi24.
Manuela Mitrea nu a putut să fie contactată pentru a comenta subiectul.
Odată cu condamnarea lui Cristian Poteras, judecătorii au decis ca cele șase puneri în posesie fie anulate, iar terenurile să se întoarcă la proprietarii inițiali. Acest lucru nu va fi posibil în toate cazurile pentru că pe unele dintre terenuri s-au construit supermarketuri.