Sebastian Ghiţă nu a dat nicio declaraţie referitoare la dosarul Ponta-Blair în cadrul videoconferinţei organizate pentru audierea sa miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fostul deputat invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiţii, o nouă videoconferinţă va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
ACTUALIZARE 17.00. Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care se află în custodia autorităţilor din Serbia şi care ar fi trebuit audiat în cadrul unei videoconferinţe miercuri, la instanţa supremă, pentru a da declaraţii în dosarul Ponta-Blair, nu a dat nicio declaraţie. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că fostul parlamentar a invocat faptul că nu este asistat în Serbia de către apărătorul ales de el, iar în aceste condiţii o nouă videoconferinţă a fost programată pentru luni. Aflat în arest preventiv în Serbia, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România miercuri după-amiază, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul în privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta.
Şedinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost secretă şi a început la ora 13.00, iar în sală s-a aflat şi un interpret de limbă sârbă.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ședința de judecată are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție. În sală sunt avocații inculpatului, un interpret de limbă sârbă și judecătorii români, în timp ce în Belgrad Sebastian Ghiță va fi însoțit în sala de judecată de un judecător sârb.
De altfel, această audiere prin videoconferință a fost acceptată în urma solicitării sale. Audierea va avea loc în ședință secretă.
A cincea cerere a procurorilor de arestare preventivă pe numele fostului deputat a fost făcută în dosarul „Ponta-Blair”. Fostul premier Victor Ponta și prietenul său Sebastian Ghiță sunt cercetaţi pentru modul în care a fost finanţată vizita fostului premier britanic Tony Blair la Bucureşti. Afaceristul ar fi plătit vizita, în schimbul unui loc eligibil în Parlament.
Autoritățile din România au cerut extrădarea lui Sebastian Ghiță, care a fugit din ţară la finele anului trecut, chiar înaintea unei audieri la DNA și cu o zi înainte să-i expire imunitatea parlamentară. Sebastian Ghiță e cercetat în nu mai puţin de cinci dosare penale diferite.
El s-a făcut cunoscut mai întâi ca tânăr antreprenor. Firmele sale de IT, care au beneficiat aproape de la început de contracte cu statul, l-au propulsat printre cei mai bogaţi oameni din România. A intrat apoi în politică, mai ales datorită prieteniei apropiate cu Victor Ponta.
Fost membru al Comisiei parlamentare de control asupra SRI, Sebastian Ghiţă a dezvăluit după dispariţia spectaculoasă de sub escorta poliţiei că a fost în vacanţe exotice cu fostul prim-adjunct al Serviciului de Informaţii, Florian Coldea. Prin intermediul acestuia s-ar fi împrietenit, susţine fostul deputat, şi cu Laura Codruţa Kovesi.
Cinci dosare penale îl vizează pe Sebastian Ghiţă. Într-unul dintre ele, e acuzat că ar fi pus presiune pe reprezentanţii unei companii să accepte să colaboreze cu firma cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu.
„Relaţia mea cu domnul Herţanu, care nu e o relaţie atât de strânsă. L-am întâlnit doar de câteva ori, de 5-6 ori pe domnul Herţanu”, spunea Sebastian Ghiţă în 17 februarie 2015.
În alt dosar, e acuzat că i-ar fi dat fostului primar din Ploieşti, Iulian Bădescu, o vilă de un milion de lei pentru un contract de sponsorizare a echipei de baschet Asesoft, în valoare de un milion şi jumătate de lei.
„Ceva mi-a dat cu rest. Valoarea respectivului imobil şi valoarea finanţării primită de echipa de baschet de la primărie sunt aproape egale”, afirma Ghiţă în 7 iulie 2015.
Fostul deputat are pe numele său două mandate de arestare. Ultimul, emis pe trei aprilie, pentru că ar fi cerut mită unor oameni de afaceri pentru a le facilita contracte cu statul. O parte din banii primiţi ar fi fost folosiţi, spun procurorii, în campania electorală a lui Victor Ponta la prezidenţialele din 2014.