Protest fără precedent față de OUG pe justiție. 6 instanțe și parchete din țară își suspendă activitatea
Data actualizării: Data publicării:
Revolta magistraţilor faţă de recenta ordonanţă care schimbă legile Justiţiei se extinde. La această oră sunt anunţate proteste la Timişoara, Oradea şi Constanţa. Vorbim deja despre o situaţie fără precent pentru că judecători şi procurori de la 6 instanţe şi parchete de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov şi Constanţa au decis să-şi suspende de luni activitatea pentru perioade cuprinse între 3 zile şi o săptămână. Cu toţii spun că schimbările anunţate acum câteva zile afectează grav independenţa Justiţiei. Miercuri are loc Adunarea Generală a parchetelor din ţară, cand se decide dacă magistrații vor continua protestele și sub ce formă.
Actualizare 14:00. Parchetul Tribunalului Brașov a decis de asemenea să își suspende activitatea timp de o săptămână în semn de protest, fiind al cincilea parchet din țară.
Astăzi, și magistrații din Judecătoria Sibiu au protestat față de asaltul asupra Justiției. Ieri au protestat cei din Oradea și Brașov.
Actualizare 13:50. Alte două Parchete au anunțat că vor suspenda activitatea, mai anunță jurnalista Andrea Pavel. Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești vor suspenda activitatea cu publicul timp de o săptămână.
Urmează ca și în adunările generale ale celorlalte parchete din țară să fie supus la vot acest lucru.
De asemenea, magistrații din Timişoara se alătură protestului față de ordonanța ministrului justiției. Ei vor protesta de la ora 16:00, în faţa Palatului Dicasterial, anunță timpolis.ro.
Actualizare 13:30. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș este al doilea parchet care a decis să suspende actvitatea timp de trei zile în semn de protest, a anunțat jurnalista Andreea Pavel, de la InfoSudEst.
Este o decizie fără precedent în justiție, luată de Adunarea generală a procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Pe lângă suspendarea activității de săptămâna viitoare, în zilele de luni, marți și miercuri, s-a mai decis ca și alți magistrați de la alte parchete și chiar procurori DNA să protesteze vineri după-amiază, timp de jumătate de oră, de la 16:00.
Magistrații consideră că toate modificările aduse legilor justiției sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, prin faptul că vor avea drept de vot toți membrii plenului CSM, inclusiv „așa-zișii reprzentanți ai societății civile care sunt numiți prin votul politic al Senatului”.
Procurorii din Constanța s-a alăturat celor clujeni. Dimineață, Adunarea generală a Tribunalului Cluj a protestat timp de jumătate de oră. În plus, Tribunalul Cluj a mai decis, printre altele, și suspendarea activității începând de luni, timp de o săptămână, și începerea procedurii de revocare a membrilor CSM.
În plus, Forumului Judecătorilor din România (FJR) face apel pentru convocarea urgentă a adunărilor generale ale procurorilor şi judecătorilor de la toate instanţele şi parchetele din ţară, urmare a OUG pe legile justiţiei şi propune o serie de revendicări, printre care menţinerea MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.
Astăzi este programat un protest în Bucureşti, pe treptele Palatului de Justiţie, de la ora 18.00.