Sesizarea făcută de procurorul-inspector Mihaela Focică împotriva şefului ei, Gabriel Stan, va fi anchetată de procurorii anticorupţie. Inspectorul spune că superiorul a înregistrat-o ilegal, iar apoi dialogul a ajuns în spaţiul public. Parchetul General, unde a fost depusă iniţial plângerea, şi-a declinat competenţa.
„Este din păcate un impas al Inspecţiei Judiciare care se află într-o situaţie fără precedent şi care trebuie analizată de către CSM (...) Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr la ședința CSM.
„Dacă e adevărat, e nefiresc. Eu nu am fost la ședința CSM, dar vor fi derulate procedurile legale”, a comentat ministrul justiției, Tudorel Toader.
Scandalul care a aprins spiritele în interiorul Inspecţiei Judiciare a pornit de la o înregistrare în care unul dintre procurorii inspectori, Mihaela Focică, vorbeşte despre o discuţie legată de renunţarea la ancheta disciplinară declanşată împotriva celor trei procurori care deschis dosarul controversatei OUG 13. Partenerul de dialog este inspectorul şef-adjunct Gheorghe Stan. Înregistrarea este probă într-un dosar penal deschis inițial de procurorii Parchetului General: „Doamna inspector Focică s-a prezentat la PG şi a anunţat că va depune o plângere împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică”.
În paralel, două asociaţii de magistraţi au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă pretinsele presiuni făcute de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, asupra Mihaelei Focică sunt reale.
Mihaela Focică a fost exclusă, prin decizia inspectorului-şef, din echipa de control în dosarul OUG13, înainte de a întocmi raportul care acum este pe masa CSM. Acelaşi procuror a făcut parte şi din echipa care a verificat activitatea DNA la cererea ministrului Justiţiei.