La şedinţa de joi a CSM a participat şi Constantin Brânzan, judecător şi fost director al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), care l-a acuzat pe Learciu că l-a turnat la Securitate în tinereţe: „Am venit aici pentru că în notele informative pe care domnul judecător Learciu le-a dat despre mine, 11 documente, căpitanul de Securitate îi spunea să stea aproape de obiectiv, să raporteze ce probleme de familie şi ce serviciu am eu. Dumeavoastră anul trecut aţi pronunţat o hotărâre prin care i-aţi respins cererea de a rămâne în funcţia de judecător peste 65 de ani. După trei săptămâni aţi revenit şi i-aţi acordat aviz”.
El a mai precizat că a depus 28 de documente, printre care angajamentul semnat de Learciu, hotărârea Înaltei Curţi prin care s-a stabilit că acesta a dat informaţii în calitate de colaborator al Securităţii cu numele „Aurel”, cum a fost racolat, faptul că a primit şi bani de la Securitate şi că a fost declarat colaborator al Securităţii.
„Urmează că dumneavoastră să apreciaţi dacă din punct de vedere moral domnul Leraciu Stere îndeplineşte aceste condiţii. Mi s-a părut normal să va aduc la cunoştinţă toate aceste aspecte, având în vedere cele 11 note date la Securitate despre mine, să ştiţi aceste aspecte şi să puteţi aprecia. El a fost recrutat că să supravegheze mediul de justiție”, a completat Brânzan.
În replică, Learciu a arătat că la dosar nu există nicio notă semnată de el. „Căpitanul de securitate a semnat, el a scris”, a spus Learciu.
Întrebat dacă păstrarea sa în funcţie ar afecta imaginea Curţii de Apel Bucureşti, Learciu a arătat că are o dovadă că nu a colaborat cu Securitatea.
Întrebat dacă s-au făcut presiuni asupra sa pentru a semna angajamentul şi a da informaţii despre colegi, Learciu a explicat că părinţii săi sunt greci şi în 1981 a plecat la rude, în Grecia, iar la revenirea în ţară i-au fost puse în faţă două documente - angajamentul şi demisia.
„Când am revenit în ţară, după vreun an, mi-au pus în faţă două documente: angajamentul şi demisia. Ce era să fac? Tata era pensionar. Am primit garanţii atunci că nu mă va deranja nimeni şi că este o măsură că să nu mă dea afară, altfel nu mă mai angajez că jurist nicăieri în ţara asta. Mi s- aspus să am încredere în ei că nu mi se întâmplă nimic”, a mai arătat Learciu.
Judecătorul Stere Learciu de la Curtea de Apel Bucureşti a fost acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) că a colaborat cu fosta Securitate sub numele de cod „Aurel”. El a dat în judecată CNSAS şi a câştigat procesul, în 2011, când decizia a fost că nu a colaborat cu Securitatea ca Poliţie Politică. Ulterior, Learciu s-a pensionat şi a activat ca avocat. În 2014, el a făcut cerere de reîncadrare în magistratură pe aceeaşi funcţie de judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Initial, CSM i-a respins cererea, însă o a doua solicitare, din 2015, i-a fost aprobată.
Joi, Learciu a formulat o nouă cerere de prelungire a mandatului de judecător, cerere care i-a fost respinsa de plenul CSM.