Discuţii aprinse în sistemul judiciar, pe tema aplicării unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, care reglementează salarizarea. Procurorul general a semnat un ordin, prin care procurorii vor primi o majorarea salarială de până la 18 procente, începând din septembrie. O parte dintre judecători şi-ar dori şi ei această creştere. În cazul lor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorarea salarilor. Situaţia ar putea fi tranşată, astăzi, la Consiliul Superior al Magistraturii.
200 de procurori şi 500 de judecători au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unitară a unei ordonanţe de urgenţă care duce la creşterea salariilor cu 18 la sută. Procurorii au obţinut deja această majorare printr-un ordin semnat de Procurorul General. El se aplică la toate parchetele din ţară, cu excepţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Judecătorii sunt nemulţumiţi şi susţin că au fost discriminaţi. Pentru a beneficia şi ei de majorarea salarială au nevoie de un ordin al ministrului Justiţiei.
„Din câte se vede şi se înţelege, procurorii primesc un spor de 18% şi noi nu primim nimic. Nemulţumirile constau în faptul că această ordonanţă trebuia aplicată unitar, în sensul că dacă se dă un ordin al procurorului general trebuie respectat, atunci şi ministrul Justiţiei trebuie să aibă fix aceeaşi poziţie. Încerc şi eu să ţin legătura cu colegii din ţară”, spune Adina Daria Lupea, judecător Curtea de Apel Cluj.
„Prin scrisoarea deschisă am dorit să salutăm ordinul procurorului general, ordin care face o aplicare corectă şi completă a dispoziţiilor orodonanţei de salarizare, ordonanţei de urgenţă numărul 20-2016”, spune Elena Hach, procuror.
Pe de altă parte, magistraţii de la curtea supremă şi din CSM susţin că ordonaţa guvernului Cioloş nu se referea la sistemul judiciar, ci doar la profesori, poliţişti şi militari şi personal medical. Acest lucru reiese din notata de fundamentare publicată pe site-ul Guvernului, susţin magistraţii.
„Salariile medicilor sunt foarte mici, iar ale asistentului medical debutant sunt la limita salariului minim. Deficitul de personal medical a devenit cronic, cca. 40.000 de posturi fiind în prezent neocupate, iar atractivitatea intrării în sistemul medical este foarte redusă”, se arată în documentul guvernului. Totuşi, primul articol din ordonanţă nu precizează categoria de bugetari vizată, aşa că a fost invocat de procurori pentru a-şi ajusta salariile.
Dacă judecătorii ar obţine majorarea, ordonanţa Guvernului va fi aplicată pentru 2.000 de procurori şi 6.000 de judecători.