"Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% față de ceea ce era planificat. Este vorba de cantități mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu.
El a adăugat că a convocat o ședință de analiză la ora 16:00 cu transportatorul de gaze Transgaz și cu producătorii de gaze OMV Petrom și Romgaz Mediaș.
Potrivit ministrului, producția de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi.
"Am cerut Transgaz să solicite explicații de la Gazprom", a mai spus Nicolescu.
„Această reducere nu reprezintă nimic. Putem trece CET-urile pe păcură. În condiţiile astea se economisesc gazele, care sunt în proporţie foarte mică de import. Problema nu este atât de gravă încât să luăm o decizie serioasă. România, la vârf, consumă 60 - 70 de milioane de mc de gaze. România o duce destul de bine ca să sufere din urma acestor reduceri, care nici nu vizează populaţia. România stă mult prea bine în privinţa gazelor”, a spus Tudor Popescu, expert în energie, la Digi24.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Rusia a redus livrările şi către Austria, Polonia şi Slovacia, cu ponderi cuprinse între 15 si 20%.
Polonia importă din Rusia aproape 60 la sută din necesarul de gaz. Sunt şi ţări precum Finlanda, Estonia, Letonia sau Lituania, care depind în proporţie de sută la sută de importurile de gaz din Rusia.