Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a vorbit, duminică, la emisiunea Imparțial despre polemica dintre ANAF și DNA, după ce Laura Codruța Kovesi a criticat Fiscul, la Digi24, pentru procentul mic de recuperare a prejudiciilor din sentințele definitive.
Întrebat care este problema cu recuperarea acestor sume și diferența de la 150 la 310 milioane de euro, ministrul Justiției a spus că „problema recuperării prejudiciului ca urmare a săvârșirii faptelor de corupție nu este nouă”.
„Există o directivă europeană în acest sens, România are obligația de a transpune din legislația europeană această materie. Există experiențe diferite la nivel european. E clar că e o problemă și în România. La nivelul ANAF, probabil, aceste creanțe nu reprezintă ca volum foarte mult din volumul totalului de activitate și poate nu întotdeauna este pe lista de priorități a ANAF-ului. Pe de altă parte, discutăm de sume foarte mari ce trebuie recuperate”, a subliniat Robert Cazanciuc, la Digi24.
Ministrul a amintit că a discutat cu experți din Olanda, Franța sau Statele Unite și a ajuns la concluzia că „cea mai bună soluție pentru România este de a înființa o agenție specializată”.
„Am reușit să conturăm un proiect de lege, el se află în dezbatere în Senat în momentul de față. Din păcate, în ultima zi a sesiunii parlamentare trecute nu am avut cvorum, dar am întrunit un consens politic pe această lege. Voi merge săptămâna viitoare în Senat pentru a trece această lege și sper ca până la sfârșitul acestui an să treacă și de Camera Deputaților, pentru a putea vorbi de o agenție funcțională”, a adăugat Robert Cazanciuc.
Agenția s-ar ocupa de stabilirea numărului de creanțe, cum pot fi executate, crearea anumitor proceduri, va colabora cu celelalte instituții și va acorda asistență „începând de la polițiști până la judecători cu privire la procedura care ar trebui urmată pentru a sechestra sau confisca anumite bunuri”, a mai anunțat ministrul Justiției, adăugând că „nu întotdeauna este foarte ușor să identifici bunurile de sechestrat, ele fiind ascunse sub diverse forme, nu este simplu să execuți anumite bunuri”.
Întrebat de necesitatea înființării unei noi agenții și, de exemplu, nu s-ar putea face un departament în cadrul ANAF, Robert Cazanciuc a răspuns că „modelele de succes în Europa așa arată, experți din Franța ne-au arătat pe cifre ce înseamnă să ai oameni specializați, judecători și procurori care să lucreze cu judecători și procurori”.
„Cu siguranță acest tip de structură va facilita dialogul între judecători și procurori, vor discuta ca de la magistrați la magistrați și vor înțelege mai bine fenomenul. Vor avea în echipe mixte specialiști în economie, care vor reuși să acorde asistență de specialitate”, a menționat el.
Robert Cazanciuc a reiterat că a discutat cu liderii politici și a obținut un acord pentru legea înființării agenției de recuperare a prejudiciilor.
„Din diverse motive, erau și alte evenimente politice în acea zi, n-am avut cvorum, dar votul a fost covârșitor pentru această agenție”, a adăugat ministrul.
Despre ideea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că va propune, în ședința coaliției de luni, adoptarea prin Ordonanță de Urgență a unei astfel de agenții pentru recuperarea prejudiciilor, Robert Cazanciuc a spus că nu consideră că aceasta ar fi soluția cea mai bună.
„Este nevoie de dezbatere parlamentară pe un asemenea proiect destul de important. Cred că soluția ar fi să votăm cât mai repede în Senat acest proiect și el să meargă de asemenea cât se poate de repede la Camera Deputaților. În dezbaterile din Senat am primit câteva idei bune, care au fost cuprinse în textul de lege. OUG fără dezbatere parlamentară poate să nu cuprindă toate situațiile ce ar putea fi întâlnite. Opțiunea mea este pentru a urgenta procedura în Parlament și nu prin ordonanță de urgență”, a declarat Robert Cazanciuc, în emisiunea moderată de Luca Niculescu.
Ministrul Justiției a vorbit și despre timpul până când această lege ar urma să intre în vigoare.
„Noi sperăm ca agenția să fie operațională până la sfârșitul acestui an. Avem câteva posturi pregătite la nivelul Ministerului Justiției, am angajamentul de a suplimenta numărul de posturi pentru a crea această agenție”, a adăugat Cazanciuc, menționând că după ce agenția va începe să funcționeze „cu siguranță procentul (de recuperare – n.r.) va crește spre 30-40-50% cât se poate de repede”.
„Rezultatele vor fi spectaculoase în prima fază. Agenția va trebui să încheie foarte multe protocoale cu mai multe instituții, pentru că 30-40 de oameni câți vor lucra în agenție nu vor putea acoperi toată țara”, a mai spus Robert Cazanciuc.
Citiți și