Primii acuzaţi sunt Şeful de la Evidenţa Persoanelor şi fostul secretar de stat, Ioan Căbulea.
Anchetele duc spre politicieni. Victor Paul Dobre, ministrul delegat de la acea vreme pentru Administrație, este acuzat de procurori că ar fi făcut jocuri politice şi ar fi indus în eroare Curtea Constituțională cu privire la numărul total de alegători. Parlamentul refuză să îi ridice imunitatea, astfel că dosarul rămâne în custodia procurorilor. Cercetările continuă şi la un alt nivel.
Teodor Atanasiu, fost ministru al apărării, dar şi fiul lui Corneliu Dobriţoiu sunt acuzaţi că ar fi dat bunuri alegătorilor din Cluj ca să meargă la vot. Şeful interimar al statului cere explicaţii.
Cercetările continuă şi sunt descoperite nereguli privind desfășurarea referendumului în județul Teleorman. Liviu Dragnea, coordonatorul campaniei USL, este acuzat că a construit o rețea națională pentru fraudarea alegerilor.
Cazul lui Mihail Boldea
Nu doar referendumul le-a creat probleme cu legea oamenilor politici. După ce DIICOT a anunţat că un deputat a înşelat statul român cu un milion de euro, Mihail Boldea a fugit din ţară. Potrivit procurorilor, intenționa să rămâna în Kenya.
S-a întors în România şi este în arest de 9 luni. În acest timp, a demisionat din parlament și s-a ales cu un alt dosar de inșelăciune, alături de fratele lui, Valentin Boldea.
Alin Trășculescu și Ion Stan
Pe de altă parte, aflat în aceiaşi situaţie, acuzat însă de corupție, fostul deputat Alin Trăşculescu a demisionat înainte ca Parlamentul sa voteze ridicarea imunitatii. A fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea bani pentru finanțarea campaniei parlamentare. În schimb îl ajuta pe omul de afaceri care l-ar fi mituit să obţină contracte cu statul. După câteva zile de arest, Alin Trăşculescu a fost eliberat.
Aceleaşi acuzaţii i s-au adus unui alt parlamentar: Ion Stan. Procurorii au cerut ridicarea imunităţii pentru a fi arestat, însă deputaţii au amânat votul până la constituirea noului Parlament. Ion Stan a fost reales deputat cu peste 60 % din voturi.
Interceptări și mai marii statului
Anul 2012 îi aduce în interceptările procurorilor pe mai marii statului. Un dosar în care Sorin Blejnar este judecat pentru evaziune fiscală cu motorină l-a adus în prim plan pe Preşedintele României.
Şi numele premierului Victor Ponta a apărut în interceptările anchetatorilor, în dosarul în care doi foşti procurori ai CSM, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, sunt acuzaţi de corupţie.
Aceştia şi-ar fi negociat funcţiile de Procuror General şi şef al DNA cu lideri politici.
Cele mai mari prejudicii în dosarele economice
2012 a fost anul în care au fost descoperite cele mai mari prejudicii în dosarele economice. 85 de milioane de euro este paguba cauzată de o reţea de fraudă bancară, spun procurorii. Şi în acest caz, ancheta duce tot către scena politică. Unul dintre liderii grupării ar fi omul de afaceri Marius Locic, apropiat al senatorului Cătălin Voicu.
Într-un alt astfel de dosar, un bancher, un fost general DIE şi mai mulţi oameni de afaceri sunt acuzați că au obţinut, prin împrumuturi ilegale, de 22 de milioane de euro.
Un alt om de afaceri, Nelu Iordache, este în arest pentru că si-ar fi cumparat avion cu cele 6 milioane de euro din fondurile europene, bani care erau destinaţi construcţiei autostrăzii Nădlac - Arad.
Arestarea lui Cristian Cioacă
O ancheta începută în urmă cu cinci ani a înaintat abia anul acesta. Procurorii au găsit probe noi care ar demonstra că avocata Elodia Ghinescu ar fi fost omorâtă de soțul ei. Astfel, după cinci ani de cercetări, au obținut arestarea polițistului Cristian Cioacă, în lipsa cadavrului.
Toate aceste dosare vor ajunge pe masa judecătorilor, care vor da sentințele finale. Sansele ca procesele să se finalizeze în 2013 sunt însă infime.