După şase ani de procese, Dan Voiculescu a primit 10 ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Până la sentinţă a fost cale lungă. În 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamant la cinci ani de închisoare. Atât el, cât şi procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti. Acolo dosarul a fost repartizat unui complet format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florică Duţă.
Dan Voiculescu spunea în timpul procesului : "Nu există nicio probă, nici directă, nici indirectă, de niciun fel în ce mă priveşte. Există un singur indiciu care e penibil. Şi anume, procurorul spune ca i-am influenţat telepatic."
După doar câteva termene, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe magistratul Stan Mustaţă pentru acuzaţii grave. În alte dosare ar fi acceptat să primească bani în schimbul unor sentinţe favorabile. La scurt timp, din complet a plecat şi colegul său, Florică Duţă, care s-a pensionat. În tot acest timp, Dan Voiculescu aştepta ca judecătorii să se pronunţe pe mai multe excepţii care ar fi putut duce la prelungirea procesul şi la împlinirea perioadei de prescripţie.
"Dosarele mele nu se vor prescrie pentru ca eu nu vreau. Dosarele mele trebuie judecate pentru că vreau să hotărască judecătorii daca sunt sau nu vinovat. Nu vreau prescripţie! Nici acum nici în 2023" declara public Dan Voiculescu.
Pe 1 iulie, dosarul ICA a ajuns la un nou complet de judecată format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea. Acest nou complet a respins toate cererile şi excepţiile invocate de avocaţii lui Dan Voiculescu şi a decis să dea un nou termen, când omul de afaceri a aflat că averea i-a fost pusă sub sechestru.
Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu: "Vă rog să lecturaţi codul de procedură penală şi să faceţi o comparaţie între dispoziţiile legale şi măsurile dispuse de instanţă"
În dosarul privatizării frauduloase a ICA, Dan Voiculescu a fost acuzat că a cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de trei hectare şi jumătate de teren care aparţineau Institutului, deci statului. Preţul plătit ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat statului a depăşit 60 de milioane de euro. Pe 4 august a avut loc ultimul termen de judecată. Dan Voiculescu :"Ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc."
Judecătorii au fixat termen pentru pronunţarea unei decizii definitive pentru data de 8 august. Dan Voiculescu spunea atunci că nu se aşteaptă la o condamnare, dar "...cum spuneam , întotdeauna în viaţă e bine să pui răul înainte pentru că atunci vei avea o bucurie mai mare dacă nu se întâmplă răul. Am stat cu familia , am băut un pahar, două sau chiar trei de vin alb, am mâncat nişte varză călită, făcută de soţia mea, cu cârnaţi olteneşti".
La doar câteva ore de la această declaraţie, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat decizia definitivă. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pedeapsă maximă pentru infracţiunea de spălare de bani. Alături de el au mai fost condamnate alte 11 persoane, printre care fostul ministru al Comunicaţilor, Sorin Pantiş, şi medicul Gheorghe Mencinicopschi. În plus, magistraţii au decis confiscarea averilor pentru recuperarea prejudiciului.Printre aceste bunuri se numără şi clădirea în care se află televiziunile controlate de Dan Voiculescu. Fondatorul PC s-a predat la poliţia Ilfov, după care a fost încarcerat la penitenciarul Rahova, în regim închis.
În 2014 şi un lider marcant al Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul. În acelaşi caz a fost trimis după gratii fratele său, Lucian Fenechiu, şi alţi patru oameni de afaceri. Decizia instanţei a fost dată pe 30 ianuarie şi a reţinut în sarcina inculpaţilor Fenechiu Relu şi Fenechiu Lucian săvârşirea unui număr de câte 42 de acte materiale şi a menţinut pedeapsa principală de câte 5 ani închisoare.
Relu Fenechiu nu se aştepta să ajungă după gratii: "Îmi doresc să se sfârşească o dată nenorocirea asta şi vreau să mă întorc în ministerul transporturilor şi să termin ce am început în mandatul asta."
După condamnarea fostului său coleg din Executiv, premierul Victor Ponta a reacţionat: "Îmi pare foarte rău din punct de vedere uman. Domnul Fenechiu a fost un ministru foarte bun."
Imediat după aflarea sentinţei, Relu Fenechiu s-a predat la poliţia din Iaşi unde prietenii săi au mers să-l susţină: "Este un adevărat bărbat de stat , de un optimism incurabil, pregătit pentru orice soluţie. Eu cred că va ieşi puternic din încercarea asta."
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată în iunie 2012. El a fost acuzat că prin firmele sale a vândut către Electrica Moldova transformatoare, întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi.
În 2014 a fost condamnat definitiv şi fostul vicepremier George Copos, în Dosarul Loteria 1. Tribunalul Bucureşti a decis să-i dea o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru că a păgubit statul cu peste un milion de euro prin vânzarea unor spaţii comerciale către Loteria Română. George Copos se afla oricum după gratii după condamnarea primită în dosarul Transferurilor. Atunci a primit o pedeapsă de trei ani şi opt luni de închisoare.