Continuă ancheta în dosarul devalizării staţiunii Băile Herculane, în care anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de aproximativ 123 de milioane de lei. Un avocat de la Baroul Bucureşti şi un alt om de afaceri din Caransebeş au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT. Ei sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi delapidare, dar şi spălare de bani după ce ar fi tranzacţionat ilegal mai multe clădiri de patrimoniu din Băile Herculane.
Dosarul DIICOT privește devalizarea SC Argirom Internațional SA București, a SC Aeroportul Caransebeș SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeș) și a SC HERCULES SA.
În acest dosar au fost reținuți Dorin Marescu, avocat în cadrul Baroului București, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare, și omul de afaceri Iancu Hrelescu, acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani.
Sunt, de asemenea, urmăriți penal Adrian Andrițoiu, evaluator ANEVAR la data faptei,, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare, și Ion Sima, executor judecătoresc, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.
În acest dosar este implicat și omul de afaceri Iosif Armaș, fost deputat, acuzat că s-a folosit de clădirile din centrul staţiunii Băile Herculane pentru a garanta împrumuturi uriaşe. Banii erau luaţi cu dobânzi foarte mari de la alţi membri ai grupării. Când împrumutaţii nu mai returnau banii, imobilele ajungeau în proprietatea prietenilor lui Armaş, care apoi le înstrăinau în voie.
Potrivit DIICOT, „în perioada decembrie 2007-august 2008, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către inculpaţii Armaș Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu ș.a. având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC HERCULES SA. În perioada menționată, inculpatul Armaș Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, către inculpatul Hrelescu Iancu, 60% din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra a jumătate dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piață de 19.033 euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60% din acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni”.
„De asemenea, în aceeași perioadă, au fost însușite de către membrii grupului, pentru inculpatul Hrelescu Iancu sau pentru alții, prin acte fictive, un număr de 7 imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de EURO) din patrimoniul SC Herclues SA unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar, cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Andrițoiu Adrian Petru și a executorului judecătoresc Sima Ion.
Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC EXCAV PROD SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită. La data de 19.03.2008 SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care deține o creanță de aproximativ 10 milioane de euro”, mai spun procurorii.
Citiți mai mult despre devalizarea stațiunii Băile Herculane în ancheta România furată: Apele termale de la Herculane se risipesc în Cerna. Izvoarele curg printre ruine şi moloz