Sebastian Ghiță, achitat în dosarul în care este judecat alături de foști șefi din Poliție și Parchete

Data actualizării: Data publicării:
CONDUCERE SRI - AUDIERI - PARLAMENT
Deputatul PSD Sebastian Ghita participa la audierile reprezentantilor SRI, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, marti, 24 iunie 2014. Conducerea SRI este audiată de căre Comisia parlamentară de control al activitatii SRI, care doreste să afle în ce măsură presedintele Traian Băsescu a fost informat de serviciu în legătură cu implicarea fratelui său în scandalul de trafic de influenta cu membrii. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, achitarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță pentru șase infracțiuni, în dosarul în care acesta este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

sebastian ghita
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE. Sebastian Ghiță a fost achitat pentru infracțiunile de cumpărare de infuență, folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, șantaj, spălare de bani și conducere fără permis.

Magistrații ICCJ au dispus și revocarea mandatului de arestare. Plus restituirea cauțiunii plătite (54 de milioane de lei) și ridicarea sechestrului instituit de procurori.

Și ceilalți inculpați din dosar au fost achitați, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

------

La ultimul termen de judecată din 21 mai, un procuror de la DNA a cerut condamnarea lui Sebastian Ghiţă la închisoare cu executare în acest dosar.

Procurorul a precizat în faţa judecătorilor că dosarul este unul de referinţă pentru corupţia şi legăturile dintre sistemul judiciar şi lumea politică.

„Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenţie efectivă”, a susţinut procurorul de şedinţă.

În dosar mai sunt judecaţi Liviu Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Cu privire la Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, DNA a precizat că aceştia au înţeles „să subordoneze importantele funcţii de autoritate publică pe care le deţineau unor interese private din domeniul politic”.

Despre Sebastian Ghiţă, procurorul DNA a susţinut că şi-ar fi construit o reţea informativ-operativă incompatibilă cu statul de drept, adăugând că acesta s-a sustras de la judecată, aşa că nu există o garanţie că va executa pedeapsa.

În replică, avocaţii celor judecaţi în acest caz le-au solicitat magistraţilor achitarea clienţilor lor.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţineau procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri