Principalele proiecte legislative care vizează justiţia nu vor sări etapele, susţine premierul Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, ele vor fi asumate de Executiv şi trimise Parlamentului „abia după ce procesul de dezbatere publică este terminat”.
"În acest moment, pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege, cel de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală (...) Vom transmite către Parlament – indiferent cine solicită acest lucru - acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. În momentul în care s-a încheiat această dezbatere publică, conform legii, de-abia în acel moment - cu eventuale adăugiri, discuţii, pe diverse articole, care vin urmare a dezbaterilor publice, îmbunătăţiri ale acestui prim draft, prim proiect - ni-l asumăm în guvern ca şi proiect de lege şi-l vom transmite în Parlament. Dar, abia după ce procesul de dezbatere publică este terminat", a explicat, joi, premierul Sorin Grindeanu. Şeful Executivului a venit cu aceste precizări în aceeaşi în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru întârzieri în promovarea unor modificări legislative în domeniu. Detalii privind ieşirea lui Liviu Dragnea, AICI.
Şi ministrul Toader a avut, joi, o replică: „Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă atât pe fond, cât şi pe formă, o evaluare completă a celor trei legi care se aplică de 13 ani, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul la ultimul articol, consultăm CSM, îl punem în transparenţă decizională, îl însuşeşte Guvernul şi îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Numai atunci putem să avem cugetul împăcat că am făcut un demers care să fie funcţional, viabil, necesar sistemului jusiţiei, numai atunci putem spera că modificările aduse pachetului de legi ale jusţitiei vor fi cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei. Vom face o evaluare a celor patru coduri, adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, care nu au fost puse în dezbaterea legiuitorului, patru coduri care în anii de aplicare şi-au arătat neconcordanţele în legătură cu Legea fundamentală, între prevederi, cu normele europene. Nu că vreau, trebuie şi suntem obligaţi să facem o evaluare riguroasă, o raportare la exigenţele constituţionale, europene, ne consultăm cu toate autorităţile, în speranţa unui act normativ de natură să îmbunătăţească activitatea sitstemului judiciar”.