Președintele Camerei Deputaților a declarat că ministrul Justiției „întârzie nepermis de mult” cu proiectul legii grațierii, iar dacă acest proces mai trenează proiectul de lege va fi aprobat tacit de parlamentari. De asemenea, Liviu Dragnea a precizat că a decis să ceară o audiență la ministrul Justiției ca să îi explice că „Parlamentul nu este anexa Guvernului”.
„Ministerul Justiției să ne prezinte care e planul pentru a rezolva problema de la care a început această dezbatere și anume situația din penitenciare: e suficientă legea grațierii sau nu? Au stabilit un program de investiții, de pedepse alternative, modernizare a penitenciarelor existente?. Aștept să văd dacă ministrul a făcut acest plan sau acest pachet legislativ de care ne-a vorbit, și pe urmă o să îmi spun punctul de vedere. Se pare că domnul ministru întârzie foarte mult. A întârziat foarte mult. Eu o să vorbesc cu colegii mei. Le-am transmis deja. Cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine acum trei săptămâni cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă legea o să fie aprobată tacit pentru că nu vine Ministerul Justiției”, a spus președintele Camerei Deputaților.
De asemenea, Liviu Dragnea a atras atenția că ministrul Justiției nu beneficiază de susținere „la nesfârșit” ci atât timp cât există o „coerență și un termen cât de cât realist”.
„O să cer o audiență la Ministrul Justiției, după ce mi-o avizează că să îi explic că Parlamentul nu este anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul ăsta. Întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt enunțate public și finalizate. Beneficiază de orice susținere în condițiile în care există o coerență și un termen cât de cât realist. Nu poți beneficia de susținere la nesfârșit, beneficiezi câteva luni și mai vedem după-aia”, a spus deputatul.
Proiectul Legii graţierii a fost amânat pentru a patra oară la Comisia juridică a Senatului, fie la solicitarea Ministerului Justiției fie pentru că ministrul nu s-a prezentat la dezbatere. Membrii acesteia vor să se întâlnească din nou lunea viitoare pentru a modifica termenul de adoptare tacită a proiectului, care expiră marţi. Între timp, aleșii depun amendamente la proiect. Cel mai recent, îi aparține lui Traian Băsescu, care a propus grațierea pedepselor de sub 10 ani, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate „indezirabile” vor fi pedepsite mai aspru, şi reducerea la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie.
Marțea viitoare este 25 aprilie, termenul la care expiră timpul alocat dezbaterii la Senat a acestui proiect de lege. Dacă nu este dezbătut până atunci, potrivit legii și regulamentelor, proiectul este adoptat tacit și merge mai departe la Camera Deputaților.
Citiți și: Șerban Nicolae, iritat de ministrul justiției: Să-și facă loc în agendă, să vină și la Parlament