Reglare de conturi între traficanţi de medicamente oncologice. Miza: 60.000 de euro, bani pe care traficanţii i-ar fi plătit unui alt dealer. În realitate, pastilele erau contrafăcute, iar cel care le-a procurat a fost sechestrat, jefuit şi bătut.
„În momentul de faţă 9 persoane sunt cercetate, trei dintre acestea în stare de arest preventiv şi șase sub control judiciar”, spune Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliție Capitalei.
Toţi cei care au ajuns acum în arestul poliţiei au făcut afaceri din suferinţa oamenilor bolnavi. Se ocupau cu comerţul ilegal de medicamente pentru cancer. Practic, cumpărau de pe internet pastile şi le vindeau pacienţilor care nu găseau tratamentul în farmacii. Traficanţii au dat însă peste un dealer care a încasat 60.000 de euro pentru medicamente contrafăcute. Atunci şi-au făcut singuri dreptate.
„Victima le-a oferit agresorilor spre vânzare medicamente oncologice. Ulterior s-a dovedit că erau expirate sau contrafăcute”, spune Bogdan Ghebaur.
Agresorii şi-au dat seama că au fost traşi pe sfoară abia când clienţii le-au reproşat că pilulele nu au nici un efect.
„Întâlnirea a avut loc în sectorul 4 al Capitalei, lângă parcul Tineretului. Membrii grupării nu au stat prea mult să discute cu tânărul de 31 de ani. L-au lovit iar apoi l-au urcat într-o mașină și au plecat în viteză. După un drum de aproape 10 kilometri, agresorii au ajuns pe strada Țărmului, pe marginea lacului Floreasca . Aici l-au jefuit pe bărbat, l-au agresat din nou, dar tânărul a reușit să se desprindă din brațele agresorilor și a fugit”, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.
Bărbatul s-a oprit la poliţie, unde le-a spus oamenilor legii toată povestea.
Bărbaţii ajunşi după gratii sunt doar câţiva dintre cei care fac comerţ cu viaţa bolnavilor. Internetul e plin de astfel de oferte.
Reporter: Vă sun în legătură cu medicamentul Nexavar, voiam să ştiu dacă pot să cumpăr.
Vânzător: Da!
Reporter: Ce preţ oferiţi?
Vânzător: 4.500 de lei.
Reporter: Spuneţi-mi, vă rog, cât aveţi. Aveţi şi cantitate mai mare, deoarece am nevoie de mai mult?
Vânzător: Da, sigur.
„Pe internet există mii de anunţuri cu medicamente oncologice. Se vând inclusiv cutii desigilate și nu de puține ori pe piața online au ajuns și pastile contrafăcute. Tocmai de aceeea pacienții care cumpără de aici se expun de multe ori unor riscuri”, relatează Maria Moiş, reporter Digi24.
„A cumpăra medicamente de pe internet nu înseamnă decât să îţi asumi un risc major legat de propria sănătate, fără îndoială. Sunt medicamente, multe dintre ele contrafăcute, multe dintre ele expirate şi sigur că efectele secundare pot fi nefaste. De foarte multe ori putem omorî pacientul”, spune dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.
Din casele traficanţilor, poliţiştii au ridicat medicamente în valoare de 90.000 de lei și peste 15.000 de euro care nu au putut fi justificați. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu este cercetat pentru trafic de medicamente, ci pentru agresiune şi tulburarea liniştii publice.