Referat DNA: După ce primea mita, Radu Mazăre emitea certificate într-o viteză ce depăşea limitele posibilului

Data publicării:
radu-mazare-facebook

 

Procurorii anticorupţie prezintă, în documentul citat, mai multe situaţii în care primarul Radu Mazăre şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, fiind relatate momente în care acesta ar fi luat chiar mită, pentru atribuirea de contracte sau emiterea unor documente de către instituţia pe care o conduce.

Unul dintre cazurile în care Radu Mazăre a luat mită este cel privind construcţia unui mall în Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, între 2006 şi 2009, Mazăre, prin intermediul omului de afaceri Strutinsky Sorin Gabriel, a luat de la reprezentanţii unei firme suma de un milion de euro pentru a emite în cel mai scurt termen documentaţiile de urbanism necesare construcţiei unui mall, dezvoltat de această societate.

„Mita a fost primită sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu o societate controlată de Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. (.....) De remarcat că la data de 17 iulie 2007 este emisă autorizaţia de construire pentru mall, contractul de publicitate în valoare de un milion de euro găsit la percheziţia domiciliară este datat 5 august 2007, iar la data de 14 august 2007 este emisă autorizaţia de construire având ca obiect organizarea de şantier pentru acelaşi mall”, potrivit referatului DNA, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, toate aceste acte au fost emise de Primăria Constanţa „în termene foarte scurte, de câteva zile”.

Acest lucru s-a întâmplat deşi documentaţiile urbanistice erau emise, mai ales în cazul autorizaţiilor de construire, care presupuneau verificări mai ample, uneori cu întârziere.

„Întârzierile erau de ordinul săptămânilor. Această promptitudine în a emite actele necesare societăţii a depăşit chiar limitele posibilului. Astfel, din analiza documentelor puse la dispoziţie de Primăria Constanţa a rezultat că primarul Mazăre Radu Ştefan a prelungit valabilitatea autorizaţiei de la data de 18 iulie 2009 până la data de 18 iulie 2010 în baza unei cereri formulate de (.....) la data de 20 iulie 2009 (aşadar ulterioară datei de 18 iulie 2009), cerere înregistrată în cadrul Primăriei Constanţa la data de 14 iulie 2009 (adică la o dată situată înainte de emiterea cererii – cu alte cuvinte Primăria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era încă formulată, lucru care s-a întâmplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logică a acestor date rezultă că autorizaţia a fost prelungită chiar în absenţa unei cereri din partea (.....) , cerere care a fost ulterior întocmită şi transmisă Primăriei. Totodată, se remarcă faptul că, între data la care Primăria pretinde că a primit cererea, respectiv 14 iulie 2009, şi data prelungirii autorizaţiei, respectiv 18 iulie 2009, au trecut doar patru zile, în condiţiile în care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depăşind termenul maxim prevăzut de lege de 30 de zile”, explică anchetatorii în referatul cu propunere de arestare a edilului.

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că sumele percepute drept mită, în cadrul Primăriei Constanţa, erau diferite în funcţie de statutul funcţionarilor.

„Practica existentă la nivelul Primăriei Constanţa de a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire contra unor sume de bani şi existenţa unor tarife diferite – mici pentru micii funcţionari şi de valoare foarte mare pentru înalţii funcţionari – a fost confirmată de (.....)”, potrivit referatului.

În acelaşi document este explicat şi modul în care Radu Mazăre a ajuns să ia o mită de şapte milioane de euro de la reprezentanţii unei firme de salubrizare, pentru a le atribui un contract.

Astfel, procurorii arată că, în cadrul procedurii de selecţie a firmei de salubrizare, au fost „înlăturaţi eventualii competitori”, prin faptul că li s-a cerut să aducă toate utilajele în Constanţa. Această condiţie a dus, în plus, şi la stabilirea unor preţuri supraevaluate de singura societate care a participat la licitaţie, profitând astfel de lipsa de concurenţă.

„Autoritatea contractantă a stabilit că doar pentru măturatul manual tariful este de 7 lei/1.000 mp, la care se adaugă măturatul mecanizat – 5 lei/1.000 mp, spălat străzi – 10 lei/1.000 mp, stropit străzi – 4 lei/1.000 mp, întreţinere curăţenie – 4 lei/1.000 mp, plus cheltuieli de deszăpezire. În acest mod s-a ajuns ca autoritatea contractantă să estimeze pentru un singur serviciu (de exemplu pentru spălat străzi - 10 lei/1000 mp) o sumă mai mare decât se plătea conform vechiului contract pentru toate serviciile de curăţenie (spălat, stropit, măturat manual, măturat mecanizat, întreţinere curăţenie, etc. - 7,5225 ron/1000 mp, tarif actualizat cu indicele de inflaţie)”, conform anchetatorilor.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă instanţa supremă a decis, miercuri, ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Decizia luată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cercetare în libertate a lui Radu Mazăre, poate fi contestată de procurorii DNA la instanţa supremă.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare şi pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită, însă instanţa a respins şi această solicitare. Sorin Strutinsky este arestat în altă cauză.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi două fapte de conflict de interese.

Citiți și „Federaţia Republicilor Corupţiei”. Harta României prin ochii procurorilor DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”