Anul trecut, la capitolul combaterii corupţiei din instituţiile de aplicare a legii, s-a înregistrat cel mai mare număr de oameni ai legii condamnaţi definitiv într-un singur an.
Andreea Georgescu, reporter Digi24: „În 2015, 231 de ofiţeri, agenţi şi poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, în creştere cu 600% faţă de anul anterior, când 33 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost găsiţi vinovaţi pentru fapte de corupţie. ”
Alţi 81 de oameni ai legii au fost trimişi în judecată anul trecut pentru acuzaţii similare. Printre ei, un poliţist de frontieră care i-a cerut 22.000 de euro patronului unui restaurant din Constanţa, unde trei tinere au murit într-un incendiu devastator. În schimbul banilor, poliţistul i-a promis patronului că îl va scăpa de orice pedeapsă.
„Aţi luat bani ca să scăpaţi?”
Un alt caz este al fostului adjunct al Poliţiei Capitalei.
„Aţi făcut trafic de influenţă? Aţi luat 10 mii de euro pentru asta? Aţi intervenit pentru nişte administratori de firmă la Poliţia Economică? Cum comentaţi acuzaţiile?”
Roberto Ababei ar fi primit 13 mii de euro mită, de la doi oameni de afaceri. Conducerea DNA a anunţat, odată cu bilanţul anului trecut, că oamenii legii rămân în vizorul procurorilor.
Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA: „În 2016, dincolo de soluţionarea dosarelor de corupţie la nivel înalt, priorităţile DNA vor viza corupţia în sistemul judiciar, în instituţiile de control şi de executare a pedeselor.”
De altfel, numai în primele două săptămâni ale anului, şapte poliţişti au fost reţinuţi de procurori.