Propunere pentru Toader: Racolarea magistraților, pedepsită cu închisoare până la 10 ani
Data actualizării: Data publicării:
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propuneri de modificare la proiectul ministrului Tudorel Toader de amendare a Statutului judecătorilor și procurorilor. UNJR ar vrea să fie clar stipulate în lege pedepse pentru angajații serviciilor secrete care racolează sau încearcă să racoleze magistrați.
Una dintre modificările propuse de organizația condusă de judecătoarea Dana Gârbovan la Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților stipulează: „Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani”.
În plus, UNJR propune ca „în cazul în care infracțiunea de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia”, limitele pedepsei să se majoreze cu 50%. Adică, infracțiunea să poată fi pedepsită cu închisoare de până la 15 ani.
„Dat fiind că serviciile de informații sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se recoleze un magistrat este mai gravă ca și cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsura”, își argumentează UNJR propunerea.
O altă propunere formulată de Uniunea prevede ca și tentativa de racolare să fie pedepsită.
De asemenea, UNJR ar vrea ca și comisiile parlamentare de control al serviciilor să aibă competența de a verifica dacă serviciile de informații au sau nu acoperiți în justiție.
„Serviciile de informații sunt obligate să pună la dispoziția comisiei toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens”, prevede un alt alineat propus de UNJR pentru a fi introdus în Statutul magistraților.
„Vechea reglementare, care impunea interdicții de partea magistraților de a nu fi acoperiți, nu impunea însă nicio pedeapsă pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea și nici nu oferea mijloace efective de control, făcând-o pur formală, lucru dovedit de faptul că de doi ani situația verificării acoperiților din justiție nu este clarificată”, susține Dana Gîrbovan, președintele UNJR.