Procurorul şef adjunct al DNA: Vom analiza cum s-a ajuns la achitări, cine a greşit grav va răspunde
Data publicării:
Procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Nistor Călin a declarat, vineri, că la nivelul Direcţiei a fost constituit un grup de lucru care va analiza toate soluţiile de achitare, urmând ca, dacă e cazul, cine a greşit "în mod grav" să răspundă.
"Am constituit la nivelul Direcţiei un grup de lucru care va analiza toate aceste achitări. Va identifica cauzele care au condus la aceste achitări, iar cine a greşit în mod grav va răspunde", a afirmat Nistor Călin. El a menţionat că acest grup a fost constituit, de aproximativ 30 de zile, din mai mulţi procurori din cadrul Direcţiei, de la toate secţiile.
"Vina o vom aprecia la final de an, în care vom stabili care achitări sunt imputabile şi care procuror este responsabil de ... Dar vedem care va fi procentul de achitări imputabile procurorului. Să le analizăm, să identificăm cauzele care, oricum, trebuie prelucrate cu tot colectivul de procurori, pentru a se preveni situaţii de natura achitărilor", a declarat Călin, la B1 TV.
Procurorul şef adjunct a menţionat şi că achitările există în orice sistem judiciar. "Un sistem judiciar nu poate funcţiona în mod sănătos fără existenţa şi unor soluţii de achitare", a spus acesta.
Nistor Călin a opinat că, pentru un procuror, "cel mai mare rebut profesional" este o achitare. "De aceea, atunci când trimiţi o persoană în judecată trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii acelei persoane în judecată", a afirmat acesta.
El a mai spus şi că achitările în cauze penale pot fi clasificate ca achitări imputabile pentru procuror, "care sunt cele mai grave", şi achitări neimputabile. "Acestea pot surveni din diverse cauze. Fie apare o lege de dezincriminare, fie apare o decizie a Curţii Constituţionale prin care se reinterpretează un ..., se schimbă probatoriul pe instanţă", a explicat procurorul şef adjunct al DNA.