Procurorul general: „Dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar agerpres crop

Procurorul general al României critică modificările pe care parlamentarii vor să le aducă legilor justiţiei.

Eu nu aș putea caracteriza activitatea Camerei Deputaților, dar vă pot spune un singur lucru. Modificarea legilor justiției în contextul în care îl vedem cu toții, aceste condiții improprii și fără studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar putea produce, va bulversa în mod sigur justiția românească. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri, dar se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”, a declarat Augustin Lazăr, procurul general al României, joi dimineață.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. „Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor. 

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou, la finalul dezbaterilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.

Pe durata dezbaterilor din Camera Deputaţilor, aproximativ 400 de oameni au protestat în faţa Parlamentului, unde au strigat "Pui de hoţi şi de mafioţi!", "Elicoptere pentru hahalere!", "Hoţii", "Dragnea la puşcărie!", "Parlament penal, marş la tribunal!”,  "Justiţie, nu corupţie".

În timpul protestelor s-au înregistrat şi incidente, existând îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine, după ce mai mulţi oameni au rupt cordonul de jandarmi, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul. De asemenea, trei persoane au fost duse la Poliţie după ce doi manifestanţi au acuzat că au fost atinşi de maşina în care se afla un deputat. La ieşirea din Parlament, deputaţii au fost huiduiţi de către manifestanţi. Parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi s-au alăturat manifestanţilor, pe care i-au aplaudat, mulţumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiţiei. Proteste au avut loc miercuri seară şi în Cluj-Napoca, unde oamenii au plecat în marş pe străzi, dar şi în Iaşi şi Sibiu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri