Dosarul „Microsoft” la final | Pedepse definitive mărite

Data actualizării: Data publicării:
combo_lotul microsoft_dorin cocos, gabriel sandu, dumitru nicolae zis niro, gheorghe stefan zis pinalti_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inqaum Photos/Octav Ganea

Pedepse definitive și mai mari în dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ştefan au fost condamnați la închisoare cu executare pentru că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro. Decizia instanţei trebuie pusă în aplicare imediat. Primul care a ajuns la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a fost omul de afaceri Dumitru Nicolae.

combo_lotul microsoft_dorin cocos, gabriel sandu, dumitru nicolae zis niro, gheorghe stefan zis pinalti_INQUAM_Octav_Ganea
Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pedepsele definitive date de instanța supremă:

Nicolae Dumitru - 2 și 4 luni de închisoare cu executare;

Gabriel Sandu - 3 ani de închisoare cu executare;

Dorin Cocoş - 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare;

Gheorghe Ştefan - 6 ani de închisoare cu executare.

Sumele confiscate:

Dorin Cocoș - 9 milioane de euro;

Nicolae Dumitru - 2.050.000 dolari și 1 milion de euro;

Gheorghe Ștefan - 3.996.360 euro;

Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, singurul care nu a colaborat cu anchetatorii şi nici nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului. Instanţa Supremă l-a condamnat la 6 ani de închisoare pe Gheorghe Ştefan şi la confiscarea unor bunuri în valoare de 4 milioane de euro. Cu două ore înainte să afle sentinţa, fostul primvicepreşedinte al PDL ieşea îngândurat din sala de judecată.

Magistraţii au confiscat de la cei patru condamnaţi peste 17 milioane de euro. Dorin Cocoş este cel mai afectat: 9 milioane de euro din averea lui vor ajunge la bugetul de stat. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, rămâne şi el fără 2,8 milioane de euro. El şi-a recunoscut vina.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Am făcut denunţuri la Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiţie, Direcţia Anticorupţie, bazându-mă pe codul de conduită Microsoft. Am făcut denunţuri împotriva grupării infracţionale transnaţionale, transguvernamentale...

Reporter: Care spuneţi dumneavoastră că este prejudiciul în acest caz?

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004 - 2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009 - 2013.

Reporter: Spuneaţi că alţi zece miniştri sunt implicaţi...

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Sunt toţi miniştri Educaţiei şi toţi miniştri Comunicaţiilor, cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi.

Gabriel Sandu a fost singurul care a vorbit cu reporterii înainte să afle verdictul.

Oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş au fugit de-a dreptul din faţa camerelor de filmare.

Procesul a început primăvara trecută după ce DNA a descoperit că licenţele Microsoft cumpărate de instituţii subordonate Guvernului au fost plătite la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţă. Prejudiciul estimat de procurori este de 27 de milioane de euro.

Tot Gabriel Sandu a fost cel care a stat de vorbă cu reporterii şi după pronunţarea verdictului, în momentul în care a plecat de acasă spre secţia de poliţie. Acesta reclamă faptul că oamenii de afaceri Gheorghe Florică şi Dinu Pescariu, iniţial inculpaţi în acest dosar, nu au fost trimişi în judecată. Cei doi nu doar că şi-au recunoscut faptele, dar au devenit denunţători în acest dosar. Fostul ministru al Comunicaţiilor este supărat şi pentru că sunt alţi miniştri, care ar fi implicasţi în afacerile Microsoft, dar care nu au fost anchetaţi de DNA. Gabriel Sandu susţine că ar fi trebuit achitat, deoarece procurorii nu aveau probe pentru susţinerea infracţiunii de trafic de influenţă de care a fost acuzat. Şi tot el mai spune că sentinţa este "o execuţie".


Procurorii DNA au cerut pedepse maxime pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar al oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că în dosarul „Microsoft”, Claudiu Florică, care a preluat 150 de milioane de dolari, are impunitate, în timp ce el, care a recuperat 27 de milioane de dolari, merge la puşcărie.

„Dacă voi credeţi că este normal ca un om care a preluat 150 de milioane de dolari şi eu am recuperat 27 de milioane de dolari, el are impunitate, iar eu merg la puşcărie, atunci chestia asta nu-i corectă”, a spus Gabriel Sandu. Întrebat dacă este pregătit pentru finalizarea dosarului "Microsoft”, Gabriel Sandu a răspuns: „Care dosar? Este un dosar cu trei lucruri. Este un dosar pentru impunitatea lui Florică şi un dosar pentru închiderea dosarului”.

În 27 iunie, când a început judecarea în apel a dosarului „Microsoft”, doar Gheorghe Ştefan a spus că vrea să dea declaraţii în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

"Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan"

Un martor din dosarul "Microsoft”, Decebal Silviu Draghiş, a declarat luni, la ultimul termen de judecată, că banii daţi de Claudiu Florică pentru încheierea contractelor pentru licenţe IT au ajuns în două tranşe la Gheorghe Ştefan, fiind daţi prin intermediari, care îi aduceau în pungi sau în genţi ieftine.

Banii de la Claudiu Florică trebuiau să ajungă la firmele lui Toni Răzvan, în baza unor contracte fictive.

"Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan. Banii se dădeau prin intermediari. Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine, gen sport. În 2009-2014, am primit banii de la Toni Răzvan. Sumele erau aduse în pungi sau genţi, de regulă la birou şi în aceeaşi zi dădeam mai departe banii lui Gheorghe Ştefan, la hotelul Marshal, la hotelul lui Cocoş, la un apartament al acestuia din Bucureşti. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv plăti pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Toţi banii obţinuţi din contractul încheiat cu Florică au ajuns la Gheorghe Ştefan, iar comisionul nu l-am mai încasat pentru că inculpatul a tot spus că ne vom socoti noi în contextul mai multor afaceri derulate împreună. Nu am mai văzut acei bani. (…) Eu am ştiut mereu că plăţile trebuiau să se facă în dolari. Asa mi s-a spus de Gheorghe Ştefan. Nu am avut acces la extrase de cont, am ţinut doar legătură cu Luminiţa Mazilu”, a spus Draghiş.

Martorul a mai arătat că, de cele mai multe ori, banii din plasele aduse de Toni Răzvan erau în lei, de aceea erau voluminoase. El a mai spus că a aflat de la Mazilu că a transferat banii din Cipru în Belize pentru a evita unele taxe.

"Am plătit 370.000 de dolari pentru transportul unor produse petroliere. Era vorba despre afaceri din care şi Gheorghe Ştefan avea de câştigat. (…) Din discuţiile cu Toni Răzvan am înţeles că şi el îşi lua în comision. (…) Nu am fost niciodată condamnat. Am fost cercetat pentru participaţie improprie la evaziune fiscala. Am fost trimis în judecată la instanţă şi am primit achitare”, a mai spus martorul în declaraţia dată în faţa Completului de cinci judecători.

Pedepsele din primă instanță

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani