Procurorii DNA au deschis o anchetă pentru a stabili dacă liderii de sindicat din Poliție au primit anumite privilegii de la Ministerul de Interne pentru a putea fi ținuți sub control, relatează Adevărul. Investigația DNA a fost deschisă după ce mai mulți lideri de sindicat s-au denunțat între ei.
Deși erau suspendați din activitatea profesională în timpul activităților sindicale, liderii de sindicat din MAI au continuat să primească normă de hrană, în valoare de 1.000 de lei, și de echipament, care ajunge lunar la 200 de lei, ca orice alt polițist care își exercita funcția normal. Procurorii DNA au cerut IGPR-ului lista cu sindicaliștii care ar fi beneficiat de aceste privilegii.
„Având în vedere solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, transmisă prin adresa Direcţiei Generale Juridice din MAI, vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile necesare pentru comunicarea poliţiştilor suspendaţi în vederea desfăşurării de activităţi sindicale, cu specificarea structurii sindicale şi a funcţiei deţinute“, se precizează într-o adresă a IGPR către structurile teritoriale, potrivit Adevărul.
Legea 188/1999 privind statutul funcţionarului public prevedea că atunci când are loc o activitate sindicală raportul de serviciu este suspendat. În această situație, funcționarul nu mai primește norma de hrană sau de echipament. Aceste norme reprezintă o măsură de protecție pentru pentru compensarea efortului fizic şi psihic suplimentar, de aceea poliţiştii sindicaliști nu au primit acest drept.
Însă, acest lucru s-a schimbat când la șefia MAI a ajuns Vasile Blaga în 2010. Atunci, Ordinul MAI privind norma de hrană a fost modificat. La articolul referitor la categoriile de personal care au dreptul la normă de hrană au fost adăugați și liderii sindicali. De asemenea, liderii sindicali din Poliţie au beneficiat şi de avansări în grad profesional, deşi erau suspendaţi din activitatea de poliţie, tot în baza unui modificări realizate în timpul lui Vasile Blaga la șefia MAI. Ulterior, au fost adăugați liderii de sindicate și la categoria de personal care au dreptul la normă de echipament.
De aceste prevederi au beneficiat doar liderii sindicali din interiorul Poliţiei, adică cei din Sindicatul Naţional ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), din Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), dar şi din Corpul Naţional al Poliţiştilor.