Nicolae Robu susţine că este nevinovat 100% în dosarul în care DNA anchetează retrocedarea şi vânzarea ilegală a aproape 1.000 de locuinţe din clădirile istorice ale Timişoarei. Edilul s-a întâlnit cu cei despre care procurorii anticorupţie spun că i-ar fi ajutat să devină proprietari.
Nicolae Robu a vizitat cele două locuinţe pentru care este anchetat. A stat de vorbă cu Istvan Nagy, care a cumpărat un spaţiu de 52 de metri pătraţi, de la Primăria Timişoara, în 2014. A plătit 8.000 de euro. Procurorii DNA spun că vânzarea a fost ilegală pentru că bărbatul nu ar fi locuit acolo cu chirie, ca să poată cumpăra apartamentul.
Istvan Nagy, proprietarul unei locuinţe: „Am depus cerere, am făcut actele astea de vânzare-cumpărare, am stabilit preţul şi asta a fost. Deci noi nu am dat şpagă la domnul primar.”
Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara: „Presupusa ilegalitate aici se referă la faptul că acei doi chiriaşi nu ar fi avut contract de închiriere valid anterior datei de 25 ianuarie 1996.”
Oamenii recunosc că, spre exemplu, pentru o locuinţă cu două camere nu departe de centrul oraşului au plătit doar câteva mii de euro. Chiar dacă preţul real al pieţei e de câteva ori mai mare, noii proprietari spun că au obţinut casele în mod corect. Suspiciuni au existat dintotdeauna.
Ovidiu Drăgănescu, fost prefect al judeţului Timiş: „S-au dovedit a fi nu atât foştii chiriaşi, care au reuşit să cumpere casele naţionalizate, nici măcar foştii proprietari - foarte puţini dintre ei au reuşit să îşi ia înapoi casele. Au fost aceste clanuri imobiliare, care s-au orientat rapid.”
Din cele 968 de locuinţe care ar fi fost date retrocedate şi vândute ilegal, doar pentru două actele au fost semnate de actualul primar.
Într-un mesaj pe Facebook, Nicolae Robu susţine că nu are nicio legătură cu vreo ilegalitate: „Este strigător la cer ce mi se întâmplă! Două apartamente s-au vândut cu mine ca primar cu suspiciune de nerespectare a cerinţei Legii 112/1995 de deţinere de către cumpărători a calităţii de chiriaş înaintea datei de 25.01.1996, nerespectare care, dacă se confirmă, nu îmi aparţine, ci aparţine aparatului de specialitate al primăriei. Iată-le, sunt cel din dreapta, respectiv cel din stânga din clădirea din fundul curţii! Nu este strigător la cer să se vorbească despre mine «la grămadă» pentru «vânzarea frauduloasă a 1.000 locuinţe către persoane influente, cu cauzarea unui prejudiciu de 40 milioane euro»?! Oameni buni, eu sunt corect şi cinstit 100%, nu 99.99(9)%!”