Chestorul Ioan Buda este şeful Poliţiei Române de doar o lună, venind în această funcţie de pe postul de şef al Poliţiei de Frontieră, iar acum are de gestionat un scandal care riscă să afecteze dramatic imaginea instituţiei pe care o conduce. În prima sa reacţie publică, consemnată de Realitatea TV, cu privire la dosarul penal deschis românului care şi-a înmatriculat maşina cu plăcuţe inscripţionate cu un mesaj anti-PSD, chestorul Buda nu a reuşit să aducă mai multă lumină asupra acţiunii subordonaţilor săi.
Citeşte şi: E bine că i-au dat jos plăcuţele
Începând de luni, mai precis după conferinţa de presă a unor oficiali de la Poliţia Rutieră, nebuloasa în acest caz este cu atât mai mare cu cât au apărut informaţii că prevederile în baza cărora a fost luată decizia de către poliţişti nu mai sunt de doi ani în vigoare.
Solicitat, marţi dimineaţă, să lămurească situaţia creată, şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, nu a reuşit să vină cu răspunsuri conculdente.
Mai jos, transcrierea integrală a dialogului dintre reporterul Realitatea TV, Raul Giuglea, şi chestorul Buda:
Reporter: Cum se aplică? Vechea Convenţie ONU, cea din 1968 sau cea modificată şi intrată în vigoare în 2016?
Ioan Buda: Nu putem spune de o modificare a convenţiei, ci de abrogarea unor articole sau, dacă nu, de o rezervă din partea unui stat pentru anumite articole din convenţie.
Rep: România nu era parte în convenţie, nu putea să aibă dreptul de opoziţie?
I.B.: Păi nu, într-o convenţie nu e vorba de dreptul de opoziţie, este vorba de un drept de rezervare, dacă...
Rep: Întrebarea care se pune este dacă a fost sancţionat şoferul respectiv în baza unei prevederi care a fost sau nu abrogată.
I.B.: Nu, sub nicio formă, n-a fost sancţionat în ved... (neinteligibil)... unei prevederi abrogate. Asta... nu, nu
Rep: Din moment ce-i modificată în 2016 convenţia?
I.B.: Păi... S-au adus unele modificări la convenţie. S-au abrogat anumite articole. Convenţia are anumite articole şi alte alineate. Fiecare stat membru, care este notificat, are anumite rezerve cu privire la anumite articole şi anumite alineate. În funcţie de asta, bineînţeles că statele membre, care sunt... şi-şi menâin poziţia respectivă, aplică convenâia. Convenţiile sunt...
Rep: Dar România nu a avut nicio rezervă.
I.B.: La?
Rep: La aceste modificări.
I.B.: Nu.
Rep: La abrogări.
I.B.: Nu.
Rep: Păi şi-atunci cum se aplică?
I.B.: Păi se aplică legislaţia naţională şi ceea ce primim noi prin canalele de...
Rep: Păi noi în legislaţia naţională nu avem aceste prevederi.
I.B.: Am spus şi acolo, o spun şi acum o să spun întotdeauna: noi avem trei canale importante de comunicare de cooperare poliţienească rpin care ne documentăm cu privire la anumite aspecte. În acest sens: Interpol, EUROPOL, Acordul de la (neinteligibil) de unde primim anumite informaţii.
Rep: Convenţia de la Viena - se aplică în România sau nu se aplică? Se aplică cu rezervele pe care România nu le-a avut atunci când s-a modificat? Aici e discuţia.
I.B.: Discuţia este în felul următor, aşa cum am spus de la început: convenţia se aplică cu anumite rezerve pe care fiecare stat membru le are în anumite convenţii. Belgia, în 2014, a amendat anumite modificări, da?
Rep: Şi România n-a avut rezervele astea, până acum, până ieri.
I.B.: Ei, nu le-a avut! Le-a avut întotdeauna...