Tribunalul București a apelat ieri la citarea telefonică pentru că este considerată „cea mai rapidă cale de informare”, adresele în scris având termene destul de lungi, potrivit Laurei Andrei.
„(Persoana - .r.) Nu figurează încarcerată în penitenciarele din România, iar la citarea telefonică prin intermediul Poliției Capitalei, răspunsul funcționarilor a fost unul textual: nu avem această persoană în evidențele noastre”, a explicat președintele Tribunalului București într-o intervenție telefonică la Digi24.
Completul de judecată a solicitat comunicarea clară a locului în care Omar Hayssam se află încarcerat, acolo urmându-se să se realizeze procedura de citare, chiar și prin telefon, a mai spus aceasta.
„Completul de judecată a trimis o adresă către toate instituțiile care ar putea să aibă o legătură sau atribuții vis-a-vis de incarcerarea inculpatului Omar Hayssam. Acestea ne vor răspunde în scris”, a mai completat Laura Andrei.
„Confirmarea că ar fi fost predat în custodia poliţiei s-a făcut vineri după-masă. Lucrul cu publicul al instanţelor e reglementat între 8.00 şi 16.00 Vorbim de un dosar cu termen pe rol, nu de măsurile preventive cu termen 24 din 24.
Procedura de citare s-a decis luni, când completul a luat act că e în custodia poliţiei din cele comunicate prin presă, şi a dispus citarea prin telefon. E procedura cea mai rapidă. Procedura scrisă cere un termen. E uzual ca în măsurile preventive şi în dosarele în care sunt inculpaţi în arest preventiv sau încarceraţi citarea să se realizeze telefonic. Avem puncte de contact pentru penitenciare şi spaţiile de reţinere ale poliţiei Bucureşti. E uzual să-i citam telefonic”, a explicat Laura Andrei.