ACTUALIZARE 16.40. Președintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
ACTUALIZARE 14.33. CCR a explicat motivele deciziei, într-un comunicat de presă:
„Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 30 de senatori cu privirela Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155 ∕ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
În esenţă, Curtea a constatat că dispoziţiile declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu această decizie, respectându-se astfel dispoziţiile art.147 alin.(2) din Constituţia României.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
_____
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că legea dezbătută a respectat o ordine a măsurilor în ce priveşte gestionarea acestei probleme.
Urmează ca judecătorii să îşi motiveze decizia, iar hotărârea să fie publicată în Monitorul Oficial.
Apoi, actul normativ va merge la şeful statului pentru promulgare. Preşedintele are la dispoziţie zece zile pentru a semna decretul.
Traian Băsescu a anunţat deja că va promulga legea aprobată de Parlament. A făcut-o pe 10 septembrie, la o săptămână de la tragicul incident din parcul bucureştean Tei, când un copil a murit sfâşiat de câini.
Soarta maidanezilor a fost decisă în 10 septembrie în Camera Deputaţilor. Aleşii au adoptat, cu majoritate de voturi, legea care permite eutanasierea câinilor care nu sunt revendicați sau adoptați în 14 zile.
Actul normativ a fost contestat la Curtea Constituţională de treizeci de parlamentari din toate formaţiunile politice, mai puţin din UDMR. Aceştia au spus că actul normativ încalcă o hotărâre anterioară a judecătorilor, prin care s-a decis că eutanasierea este posibilă doar în cazul câinilor cu boli incurabile.
Potrivit unui sondaj de opinie, 34,7% dintre români sunt de părere că maidanezii trebuie să fie sterilizaţi şi duşi în adăposturi, 31,8% s-au pronunţat pentru adopţie sau eutanasiere, în timp ce 25% susţin eutanasierea directă.