Raport de control: „Vulnerabilități la adresa securității naționale”. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române de către ANC

Data actualizării: Data publicării:
conducerea-anc-Sorin-Marius-Bozgan-Andrei-Tinu-Varol-Amet
Sorin Marius Bozgan - vicepreședintele ANC, Andrei Tinu - președintele ANC și Varol Amet - vicepreședinte ANC. Foto: anc.ro

Ministerul Justiției a sesizat Parchetul General în urma unui control asupra modului în care se acordă cetățenia română, relatează VICE România, care citează un raport al Corpoului de control al ministerului.

Corpul de control al Ministerului Justiției a efectuat un control la Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vara anului 2019, descoperind nereguli grave.

Controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora. În urma controlului, MJ a sesizat organele de urmărire penală pentru „sustragere sau distrugere de înscrisuri” și pentru „suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni prevăzute de Legea privind finanțele publice”.

Printre altele, raportul le recomandă oficialilor ANC să folosească sistemele de înregistrare la ședințele de interviu, pentru a exista „mijloace de probă cu privire la modalitatea în care se desfășoară interviul”.

Documentul atrage atenția și asupra modului necorespunzător în care sunt gestionate informațiile clasificate, precizează sursa citată.

Un punct din raport recomandă sesizarea Comisiei de disciplină în cazul unui angajat al Autorității, din Comisia pentru Cetățenie, sub suspiciunea că ar fi intervenit pentru soluționarea unor cereri „altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii”.

VICE mai relatează, citând surse apropiate Ministerului Justiției, că raportul conține „suspiciuni rezonabile” inclusiv de fapte de corupție.

De altfel, documentul recomandă „consultări urgente” între ANC și Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), pentru „identificarea cu celeritate a unor formule eficiente de natură a înlătura vulnerabilitățile la adresa securității naționale”. Citiți mai multe pe vice.com/ro.

Zilele trecute, fostul președinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Andrei Tinu, a aflat că își va exercita atribuţiile acestei funcţii în continuare, în urma unei hotărâri a Curții de Apel București de suspendare a deciziei premierului Orban, prin care Tinu a fost înlocuit de la conducerea ANC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri