Prejudiciu de aproape 67 de milioane de dolari în dosarul „Microsoft 2”
Statul român a pierdut 67 de milioane de dolari din contractele cu licente Microsoft, estimează procurorii DNA. Omul de afaceri Claudiu Florică a fost pus oficial sub acuzare, la doi ani după ce a făcut denunţurile care au dus deja la primele condamnări în acest caz. El este cercetat sub control judiciar, la fel ca şi foștii directori Microsoft România Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu. Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu este urmărit penal iar anchetatorii cer aviz pentru deputatul Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului.
Este pentru prima dată când omul de afaceri Claudiu Florică a fost pus sub acuzare pentru afacerea Microsoft. Procurorii îl consideră rotiţa care a învârtit mecanismul corupţiei în cazul licenţelor. Ar fi reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Microsoft, dar şi pe cei ai Guvernului României, să semneze contractele care acum sunt incriminate de procurori. Cei de la Microsoft au girat că firma lui Claudiu Florică este unic distribuitor pentru România, deşi pe piaţă existau încă cinci. În felul acesta nu au fost organizate licitaţii pentru închirierea licenţelor, iar achiziţia s-a decis prin hotărâri de guvern.
Reporter: V-au pus sub acuzare. Pentru ce?
Alexandru Athanasiu,m fost ministru al Educaţiei: Pentru că nu ar fi fost necesare acele licenţe. Pe corupţie nimic, deci nu am luat mită. Am semnat o Hotărâre de Guvern care prevedea că se acordă gratuit Ministerul Educaţiei licenţe pentru computerele din şcoli. Deci noi am primit gratuit un număr de 110.000 de licenţe pentru computerele din şcoala românească.
Reporter: Cine le-a dat gratuit?
Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei: Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejenariu, care plătea.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA: „S-a solicitat aviz Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în cazul unui deputat, Eugen Bejenariu, care este şi fost secretar general al Guvernului.”
Şi doi dintre foştii directori ai companiei IT, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, au fost puşi sub acuzare. Claudiu Florică a cumpărat în 2004 închirierea licenţelelor de la Microsoft şi ar fi vândut-o Guvernului României la un preţ supraevaluat. Cu aproape 50% mai mult spun procurorii.
„Compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 de dolari, iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 de dolari. Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului de închiriere de licenţe este de 28.776.327 de dolari”, scrie în comunicatul DNA.
Preţul cu care omul de afaceri a cumpărat licenţele de la Microsoft ar fi fost negociat, în realitate, de Guvernul României, mai spun procurorii. Iar schema s-a repetat de încă două ori, astfel că prejudiciul se ridică la aproape 67 de milioane de dolari.
Într-un prim dosar privind afacerile cu licenţe Microsoft, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi alţi trei intermediari ai mitei au fost condamnaţi definitiv, iar instanţa a decis şi confiscarea a aproape 17 milioane de euro, bani pe care aceştia i-ar fi primit de la Claudiu Florică.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: „Sunt 298 de oameni inculpaţi-suspecţi în dosarul Microsoft. Sunt nouă miniştri. De ce am fost ales eu?”
ACTUALIZARE. Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului în mandatul de premier al lui Adrian Năstase. Eugen Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu.
Comunicatul DNA:
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, privind la încheierea, în condiții nelegale, a unui contract comercial de închiriere licențe IT, extins ulterior pentru produse educaționale, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii au extins cercetările și au identificat date și probe din care reiese suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licențe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obținerea de licențe pentru produsele Microsoft, la prețuri speciale guvernamentale.
În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat și, implicit, banii au fost îndreptați către plata unor comisioane către persoanele implicate.
Contractul comercial de licențe IT s-a încheiat la un preț dublu față de prețul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licențelor IT Microsoft. Aceasta, în condițiile în care, la acea dată, existau cinci distribuitori.
Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (prețul licențelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD.
Prejudiciul care urmează a fi reținut în cadrul contractului comercial de închiriere de licențe este în sumă de 28.776.327 USD.
Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la închirierea de produse educaționale. Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licențele pentru administrația publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaționale, iar de discountul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.
De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licențe Microsoft pentru produsele educaționale, și nici a prețului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educațional Informatizat existau astfel de licențe pentru toate calculatoarele din instituțiile și unitățile de învățământ de stat, existând o suprapunere între licențele existente cu cele ce urmau să se achiziționeze.
Prejudiciul care urmează a fi reținut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licențele achiziționate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI.
Începând cu anul 2006, a crescut numărul de calculatoare la nivelul administrației publice centrale care foloseau copii adiționale ale produselor comandate în prealabil (în anul 2004). Prin urmare au fost încheiate, în anul 2008, două acte adiționale pentru achiziționarea numărului suplimentar de licențe (39.385 de licențe necesare utilizării produselor software Microsoft). Prețul acestor licențe a fost cel stabilit în contractul cadru din 15.04.2004, încheiat între Guvernul României și compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers.
Deși actele adiționale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, funcționari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuț, precum și al reprezentanților Microsoft România - Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licențe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, la prețurile stabilite în acesta.
Prin urmare, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii și derulării contractului cadru comercial de închiriere licențe IT din data de 15.04.2004 și a actelor adiționale încheiate în noiembrie 2004 și în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 USD, compus din:
- 28.776.327 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licențe 15.04.2004 ( reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft).
- 19.370.500 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr.1 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licențele educaționale.
- 18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adițional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licențe și care reprezintă diferența dintre suma plătită de Guvernul României și suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.”
Claudiu Florică și doi foști directori Microsoft România, sub control judiciar
„În urma faptelor constatate, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 noiembrie 2016, față de următorii inculpați:
HOTĂRAN SILVIU și ARTOPOLESCU OVIDIU PETRIȘOR, reprezentanți ai Microsoft România
FLORICĂ CLAUDIU IONUȚ, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH,
În sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.”
Potrivit DNA, „deși Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuț Claudiu, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor, pentru a crea această aparență și a ajuta demnitarii/funcționarii implicați în inițierea și susținerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licențiere Microsoft cât și a actelor adiționale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziția licențelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.”
„Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florică Claudiu Ionuț, pentru a crea aparența că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât și de Artopolescu Ovidiu Petrișor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanți ai Microsoft România. Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, mai arată procurorii DNA.
Situaţia lui Athanasiu
Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli.
Alexandru Athanasiu a spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat.
Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.
- Etichete:
- dna
- claudiu florica
- microsoft 2
- prejudiciu microsoft 2
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News