De la 179.466.762 lei în 2013 am crescut la 476.749.566 lei în 2014, iar anul trecut am înregistrat o valoare record de 10.600.810.067 lei. Cifrele acestea nu includ măsurile asiguratorii dispuse de către DNA şi DIICOT.
De altfel, este pentru prima oară când valoarea banilor şi bunurilor blocate în timpul cercetărilor o depăşeşte pe cea a prejudiciului constatat în dosarele trimise în judecată, inclusiv cele ale parchetelor specializate, DNA şi DIICOT.
Ministrul Justiţiei spune că procurorii trebuie să facă în continuare eforturi.
„Măsurile asiguratorii continuă să fie mici la nivelul întregii ţări, sunt două miliarde de euro, ceea ce e puţin, dacă ne gândit că DNA, prin comparaţie, singur are aproape jumătate de miliard”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiţiei.
Sumele recuperate din marea corupţie pot fi explicate şi de prejudiciul important pe care îl produc.
„În dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018”, spune Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.
Anul trecut s-a deschis drumul către identificarea şi sechestrarea bunurilor plasate în paradisuri fiscale.
„Pentru prima dată, DIICOT a instituit măsuri asiguratorii și în alte state prin comisii rogatorii, reușind acest lucru în jurisdicție offshore”, a spus Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT.
În 2015, procurorii din toată ţara au trimis în judecată peste 42 de mii de dosare penale.