Polițiști și jandarmi din Giurgiu, împreună cu Garda de Mediu, au confiscat 170.000 de kilograme de deșeuri și resturi metalice și au aplicat 13 amenzi în valoare de peste 500.000 lei, pentru evaziune fiscală și infracțiuni care afectează protecția mediului. De asemenea, a fost suspendată activitatea a două firme care se ocupau de colectarea și valorificarea materialelor reciclabile.
„În dimineața zilei de 3 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, împreună cu comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, sprijiniți de jandarmi ai Grupării Mobile Ploiești și Inspectoratul Județean de Jandarmi Giurgiu, au efectuat o acțiune pe linia prevenirii ilegalităților ce se comit în domeniul protecției mediului înconjurător și pentru combaterea evaziunii fiscale, la punctele de lucru ale unor societăți comerciale din orașul Bolintin Vale și comunele limitrofe”, potrivit unui comunicat emis de Poliție.
Autoritățile au verificat 21 de societăți comerciale și au depistat două persoane fizice care colectau deșeuri neautorizat. A fost constatată și o infracțiune de poluare prin evacuarea în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase.
„Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 25.000 lei, fiind confiscată contravaloarea a 35.667 kg deșeuri metalice în sumă de 21.400 lei și contravaloarea unor piese auto comercializate fără a îndeplinii condițiile prevăzute de lege în sumă de 8.580 lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 170.000 kg de deșeuri și resturi metalice și 240 kg anvelope uzate/deteriorate.
Ca urmare a controalelor efectuate, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au finalizat verificările la 16 societăți comerciale, fiind aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 536.000 lei și indisponibilizate în vederea confiscări 3 mijloace de transport. Totodată, aceștia au dispus suspendarea activității a 2 societăți comerciale, fiind propusă suspendarea autorizațiilor de mediu pentru alte două firme”, conform sursei citate.
Firmele au ca obiect de activitate colectarea și valorificarea materialelor reciclabile (deșeuri metalice, peturi și sticlă) dezmembrări auto, service auto și vulcanizare.
„Prin această acțiune s-a urmărit stabilirea trasabilității deșeurilor reciclabile, existența documentelor de proveniență și de livrare a materialelor reciclabile, precum și a sumelor de bani folosite în circuitul comercial”, potrivit comunicării.
Redactor: Alexandru Costea