Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ACTUALIZARE 13.00. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator și a popririi asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea următoarelor persoane, având calitatea procesuală de suspect ori inculpat:
PĂUN NICOLAE, până la concurența sumei de 30.470.708,72 lei
VOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN, până la concurența sumei de 411.541 lei
OLTEANU CARMEN, până la concurența sumei de 194.241 lei
IVAN GHEORGHE, până la concurența sumei de 12.384.208,72 lei
GRIGORE VASILICA, până la concurența sumei de 676.255 lei
PEPENEL VALENTIN, până la concurența sumei de 459.244 lei
PARASCHIV IULIAN COSTEL, până la concurența sumei de 14.866.500 lei
RADU IRINA VALERIA, până la concurența sumei de 27.250.708,72 lei
ROTARIU FLORENTINA, până la concurența sumei de27.250.708,72 lei
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator și a popririi asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea societății NIKY SCORPION ALCOM S.R.L., până la concurența sumei de 3.220.000 lei.
Mădălin Voicu a ajuns la DNA puţin după ora 09.00, iar la scurt timp după acesta a ajuns la DNA şi soţia sa, pusă sub acuzare în acelaşi dosar. Cei doi au stat la DNA aproximativ zece minute şi la plecare nu au făcut nicio declaraţie.
Procurorii urmează să identifice ce bunuri are Voicu, iar în funcţie de cuantumul prejudiciului, să indisponibilizeze suma respectivă din averea deputatului.
Şi soţia lui Mădălin Voicu a fost anunţată că i-a fost pusă sub sechestru o parte din avere.
În urmă cu două săptămâni, Mădălin Voicu spunea în plenul Camerei Deputaților că „Cine poate veni să demonstreze că eu am mințit și am falsificat declarațiile mele de avere? Pe mine, dacă mă dă nevasta afară din casă, trebuie să îmi pun un cort în curtea Parlamentului că eu nu am proprietăți, nu am absolut nimic. Am cedat copiilor tot ce mi s-a cuvenit din moștenirea de la mama.”
Deputatul Nicolae Păun, a fost pus sub acuzare în acelaşi dosar şi arestat preventiv din 27 februarie, după ce Camera Deputaţilor a avizat cererea procurorilor DNA.
Nicolae Păun este acuzat de efectuare de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia, folosirea de documente sau declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, influenţare a declaraţiilor şi cumpărare de influenţă, evaziune fiscală şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, ambele în formă continuată.
Acuzaţiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, ambele în perioada 2010 – 2013.
Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.
Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-a plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără nicio contraprestaţie, în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.
Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii.