„În cursul zilei de 15 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în municipiile: București, Iași, Cluj și Timișoara, din care patru sunt sediile unor instituții publice”, precizează DNA.
Procurorii ridică noi documente în dosarul deschis anul trecut în cazul celor 951 de dosare ale candidaților străini.
Din primele informații, 94 dintre candidați ar fi plătit sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro pentru a li se mări nota și, în consecință, să fie declarați admiși.
Principalul supect din acest dosar este secretarul șef al UMF Iași, acum suspendat din funcție. În octombrie anul trecut, rectorul UMF Iași Dragoș Pieptu a demisionat.
Scandalul privind înmatriculările studenţilor străini la UMF Iaşi a început în toamna anului trecut. Atunci, conducerea universităţii a recunoscut că au apărut probleme privind dosarele de înmatriculare ale studenţilor străini.
Scandalul a apărut după ce numele câtorva zeci de studenţi marocani care figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.
Astfel, toate cele 951 de dosare depuse la locurile cu taxă în valută la liniile de studiu în română, engleză şi franceză au fost reevaluate, notează News.ro.
Conducerea UMF Iaşi a declanşat o anchetă internă, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.
După compararea listelor de studenţi obţinute după reevaluare cu cele iniţiale s-a stabilit că în cazul a 18 studenţi punctajele au fost iniţial modificate, astfel că aceştia s-au regăsit şi pe listele finale cu studenţii admişi. Pentru 38 de studenţi care au fost înmatriculaţi după măriri nejustificate ale punctajelor şi care au reuşit să se înmatriculeze înainte să fie sistat procesul de admitere conducerea UMF Iaşi a deschis procese civile în contencios administrativ.
Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, declara că ancheta internă a UMF Iaşi şi cea a Corpului de Control al ministrului arată că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.