Percheziții la Institutul Fundeni şi în alte 25 de locaţii. Medici, farmacişti şi administratori de firme, suspectaţi de trafic cu medicamente oncologice

Data publicării:
MEDICAMENTE 25888-Mediafax Foto-Radu Iordache

Afacerea care i-a îmbogăţit pe medicii cercetați astăzi era una din metodele prin care erau șifonați banii pentru bolnavii de cancer. De multe ori, aceștia erau nevoiți să plătească din buzunarul propriu tratamente în valoare de mii de euro pentru a încerca apoi să își recupereze banii dând statul în judecată. Digi24 a realizat un material cu camera ascunsă la sfârșitul lunii februarie.


 

Actualizare 14.00. Cei trei medici vizaţi de anchetă sunt suspectaţi că foloseau datele personale ale unor pacienţi care nu au suferit niciodată de această boală.  

Actualizare 13:00: Zece persoane au fost puse sub urmărire penală în acest caz pentru evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

Conducerea Institutului clinic Fundeni a fost chemată de poliţişti să asiste la percheziţiile cabinetelor celor trei medici suspectaţi că ar fi eliberat reţete false.

„La ora 6 dimineaţa, Poliţia Capitalei şi, în special direcţia antifraudă, au venit în institutul nostru cu mandat de percheziţii pe 3 cabinete medicale ale 3 medici din spital. Conducerea institutului a fost rugată să asiste la desfăşurarea acţiunilor. Sunt cercetaţi 3 medici din cadrul secţiei de hematologie a Institutului Clinic Fundeni”, a declarat managerul unităţii sanitare, Carmen Orban.


Actualizare 11.00. Trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la CASMB, aproximativ 8,3 milioane de lei, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a precizat Parchetul Capitalei.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

„Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, susţin procurorii.

Soția patronului de farmacii Rețeta a fost ridicată și dusă la sediul DNA București. În locuința acesteia au fost găsiți 560.000 de lei, 5.000 de euro și 4.000 de dolari. În torpedoul unei mașini au fost găsiți alți 70.000 de euro.


Actualizare 10:00: 25 de persoane vor fi duse la audieri la Poliția Capitalei. Pe numele a zece persoane a fost emis mandat de aducere, restul vor fi în calitate de martor. Vizați de audieri sunt reprezentanții unei societăți care deține un lanț de farmacii. Potrivit Mediafax, ar fi vorba despre farmaciile Reţeta. Polițiștii au găsit 1.100 de rețete false la Institutul Fundeni.

De altfel, potrivit sursei citate, medicii vizați de la Institutul Clinic Fundeni sunt Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie.

„Comisia de disciplină, conform prevederilor legale, poate derula o anchetă disciplinară în cadrul căreia noi putem doar să evaluăm dacă medicii au demonstrat derapaje de la normele deontologice. Dacă se demonstrează asta, noi avem și posibile sancțiuni”, a declarat Ion Lascăr, președintele Colegiului Medicilor București, la Digi24.

„Astfel de lucruri duc și la situații în care pacienții nu mai pot avea acces la tratamentul necesar. Am inițiat și am susținut și la minister să facem parte din structurile de control asupra calității serviciilor medicale. Pentru că pacienții când sesizează, și mai ales că știe care sunt disfuncțiile sistemului, pot repara, preveni astfel de situații”, a spus Gheorghe Tache, președintele Coalițiilor Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, pentru postul nostru.

„Dacă aveam registrul național de cancer, astfel de situații nu am mai fi întâlnit. Nu ar mai fi fost portițe de scăpare, de spălare bani. Este condamnabil și aș vrea să văd niște măsuri radicale din partea justiției. Aș lua dreptul de practică medicului care a făcut așa ceva, pentru că a privat de viață un pacient”, a adăugat, la Digi24, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

O parte din pacienți au avut de suferit din această cauză, pentru că banii ăștia sunt bani furați, care erau destinați achiziției de medicamente. Sumele erau de natură să preia, să fure din limita plafonului. Este un lucru trist, pentru că sunt medici și unii din ei foarte buni”, a spus Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.


Actualizare 9:00: Într-o farmacie din București au fost găsite rețete false decontate în valoarea de circa 2 milioane de euro.

13 medici vor fi duși la audieri și alte 25 de persoane au fost chemate pentru a da explicații. Astăzi urmează să aflăm dacă și câte persoane vor fi reținute pentru 24 de ore. 

Infracțiunile de care sunt vizați membrii rețelei sunt: înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare și luare de mită, în domeniul medicamentelor. 


Actualizare 7:45: În casa unui medic au fost găsite sume uriașe de bani: 100.000 euro, 140.000 dolari și 250.000 lei, iar în casa unei farmaciste au fost găsiți 100.000 de lei și 23.000 de euro.


Este vizată o adevărată rețea care se ocupa cu decontarea de rețete false din domeniul oncologic și hematologic.

Procurorii au stabilit că până la această oră prejudiciul depășește 3,5 milioane de euro.

Medicii eliberau rețetele false, cu medicamente oncologice care erau foarte scumpe - 1.000 de lei sau chiar mai mult – erau primite gratuit și apoi vândute mai scump. Profitul ajungea la medici și la farmaciști.

Procurorii au 13 mandate de aducere. La acțiune participă 100 de polițiști de la Poliția Capitalei. Acțiunea se desfășoară cu sprijinul SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
'Iubirea' dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar sfârși cu un 'divorț' răsunător din cauza infocatei...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Machine Gun Kelly și Brian Austin Green nu și-au mai vorbit de doi ani: Nu au menținut niciun fel de relație
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Un club cunoscut din Centrul Vechi al Capitalei a fost închis, după o razie a polițiștilor. Ce nereguli au...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Secretul lui Jennifer Lopez pentru a trece peste despărțirea de Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului