„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diverse instanțe și parchete din țară, și chiar Ministerul Justiției ar dori o suprareglementare a relației dintre presă și justiție, în așa fel încât accesul jurnaliștilor la informațiile publice din dosarele penale să fie împiedicat”, arată APADOR-CH, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație într-un comunicat de presă.
Organizațiile „își exprimă consternarea că sistemul de justiție comite aceeași tentativă de secretizare a informațiilor de interes public, pe care a avut-o și în urmă cu doi ani, în condițiile în care și atunci organizațiile de media și de drepturile omului au solicitat o dezbatere publică a acestui important ghid”, se arată în comunicat.
„Considerăm că un ghid al relației dintre sistemul judiciar și mass-media nu poate fi adoptat decât după o largă consultare între inițiatorii proiectului, reprezentații ziariștilor și ai societății civile. În acest mod, CSM va respecta spiritul și principiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională. O restrângere a accesului ziariștilor la informațiile dintr-un dosar de corupție, de exemplu, ar însemna o negare a dreptului constituțional (articolul 31 din Constituție) al publicului de a afla informații despre fonduri publice și fapte ale politicienilor sau funcționarilor publici”, avertizează ONG-urile.
Acestea au cerut CSM „să prevadă expres în acest ghid că niciuna dintre reglementările pe care le conține nu poate să aibă drept consecință restrângerea sub orice mod a dreptului ziaristului de a-și proteja sursele”.
Un comunicat de presă publicat pe site-ul CSM la începutul săptămânii arăta că, în 4 martie, „Comisia nr. 2 – Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă va analiza propunerile de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012 şi observaţiile şi propunerile instanţelor şi parchetelor referitoare la modificarea textelor ghidului”.
CSM nu precizează însă dacă a fost luată și o decizie în acest sens.