Omul de afaceri Gruia Stoica și avocatul Doru Boștină, condamnați la închisoare

Data publicării:
gruia stoica fb
Foto: Facebook

Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Ploieşti l-a fost găsit vinovat pentru cumpărare de influenţă, după ce procurorii DNA au demonstrat că acesta a încercat să influenţeze rezultatul unei licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia. Omul de afaceri i-a oferit 3 milioane de euro avocatului Doru Boştină ca să obţină de la acesta informaţii despre oferta făcută de CFR Marfă. El urma să aibă astfel avantaj în obţinerea contractului de transport de cărbune, în valoare de 100 de milioane de euro. Avocatul Doru Boştină a fost şi el condamnat, la trei ani de închisoare, dar sentinţele pot fi atacate cu recurs.

Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care a judecat procesul de corupţie în care au fost inculpaţi omul de afaceri Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină, a decis, joi, să-l condamne la patru ani de închisoare pe proprietarul GFR.

Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Gruia Stoica a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare şi trei ani de interzicerea exercitării unor drepturi, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Judecătorii au decis să scadă din această pedeapsă perioada în care Gruia Stoica a fost reţinut pe o durată de 24 ore, în data de 29 ianuarie 2014, perioada în care acesta a fost arestat preventiv între 30 ianuarie şi 9 mai 2014, inclusiv, precum şi perioada arestului la domiciliu, de la 10 mai 2014 până în prezent.

Totodată, judecătorii au menţinut măsura preventivă a arestului la domiciliu, în condiţiile în care sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată.

Conform aceleiaşi sentinţe publicate pe portalul instanţelor de judecată, avocatul Doru Boştină a fost condamnat la pedeapsa de trei ani de închisoare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv în acest dosar de corupţie la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, fiind acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.

La jumătatea lunii februarie a aceluiaşi an, procurorii i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica în stare de arest preventiv şi pe Doru Boştină cu interdicţie de a părăsi ţara. Ulterior, în 9 mai, instanţa a decis ca Gruia Stoica să fie judecat în arest la domiciliu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri