Oana Schmidt Hăineală, fost secretar de stat la Ministerul Justiției în timpul redactării ordonanței 13, s-a prezentat marți dimineață la Direcția Națională Anticorupție.
Oana Schmidt Hăineală a spus la intrarea în sediul DNA că a fost citată în calitate de martor.
În același dosar, ieri, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei procurorul Constantin Sima a fost audiat de procurorii anticorupţie.
Cei doi au fost citați în dosarul în care se fac investigaţii pe marginea modului în care a fost elaborată Ordonanţa de Modificare a Codului Penal.
La plecarea de la DNA, Constantin Sima a spus că are calitatea de martor în dosar. Întrebat de reporteri dacă a contribuit la redactarea ordonanței, Costantin Sima a răspuns: „Nu, nu am contribuit”.
Ancheta DNA
DNA a solicitat ministerului Justiției toate documentele care au legătură cu elaborarea și emitera OUG privind Codurile Penale.
DNA a cerut minsterului și o documentație cu privire la corespondența între instituții cu privire la actele cu modifcările Codurilor Penale. Se mai solicită și numele și prenumele dar si data de identificare ale persoanelor care au participat la redactarea codului.
Ministerul Justiției consideră acest demers al DNA ca fiind o imixtiune gravă în activitatea puterii executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.
Ministerul Justiției susține că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.
HotNews: Draftul OUG 13 ar fi fost scris de Alina Bica
Draftul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, care a scos sute de mii de români în stradă, a fost scris de Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate situaţiei.
Draftul a fost însuşit de ministrul Florin Iordache, care a mai făcut câteva modificări.
Alina Bica are deja două condamnări în primă instanţă: una la 4 ani de închisoare, alta la 3 ani şi jumătate. Ea a participat la redactarea noului Cod Penal.