O bunică din Ferentari a fost condamnată pentru trafic de heroină. Ancheta, îngreunată de stilul de "modă veche" al femeii

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu catuse la maini
Credit foto: Guliver/Getty Images

O femeie din Iași, trecută de 60 de ani, a fost condamnată, recent, la peste 14 ani de închisoare cu executare, după ce a fost găsită vinovată pentru trafic de heroină în două dosare. În fața instanței, femeia, poreclită și "Baba", a susținut că avea nevoie de bani ca să-și ajute cei 10 copii. Ancheta, scrie Ziarul de Iași, ar fi fost îngreunată de stilul de "modă veche" al femeii în relația cu clienții. Sentința dată de Tribunalul Iași nu este, încă, definitivă.

Femeia, de loc din Ferentari, avea "vechime" în branșa traficanților de droguri, scrie sursa citată. Fusese condamnată o dată în 2011, iar procesul unei rețele de traficanți, printre care se număra și ea, era în derulare la Curtea de Apel București, încă din 2017.

La Iași se mutase între timp, iar prima dată când polițiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au auzit de activitatea femeii, poreclită "Baba", a fost în martie 2023. În urma anchetei, oamenii legii au aflat că sexagenara vindea heroină și metadonă în Iași, de câteva luni deja. Avea și un complice - o prietenă, care o ajuta.

De "modă veche", femeia nu folosea telefonul pentru a ține legătura cu clienții săi. În consecință, nu existau nici comunicații care să poată fi interceptate, scrie sursa citată. De multe ori, clienții își consumau doza chiar în apartamentul femeii, deci posibilitatea de a prinde un client cu "marfa" la el era redusă.

Abia în iunie 2023, un investigator sub acoperire a reușit să intre în legătura cu femeia și să cumpere de la ea 3,97 grame de pulbere conținând heroină, acetaminofen și cofeină. Abia după ce anchetatorii au mai documentat alte două tranzacții, a putut fi efectuată percheziția domiciliară.

Când s-a trezit cu anchetatorii la ușă, femeia le-a deschis și le-a pus imediat la dispoziție cele 6 doze de heroină pe care le avea asupra ei, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Iași. Anchetatorii și-au continuat, totuși, percheziția, fără a găsi alte droguri. După două ore, din proprie inițiativă, femeia le-a predat încă 4,63 grame de heroină, pe care le avea asupra sa. Totodată, au fost confiscați și 7.800 lei - bani proveniți, cel mai probabi, din vânzări.

După nici două luni de la momentul perchezițiilor, sexagenara și prietena ei au fost trimise în judecată, iar procesul a durat mai puțin de un an, notează sursa citată. La fel ca și în cazul primei condamnări, cea din 2011, avocatul ei a pus accentul pe vârsta înaintată, dar și pe motivația faptelor sale: născuse 11 copii, dintre care 10 sunt în viață, iar una dintre fiicele ei ajunsese campioană europeană la haltere. Vânduse, așadar, droguri pentru a-și crește copiii, a-i ține în școli și a-i pune la casele lor.

"Această perspectivă poate fi apreciată, întrucât este vorba despre o femeie care îşi poate vedea copiii crescând, îşi poate creşte şi nepoţii, iar pe viitor, după ce va executa pedeapsa, va avea la ce să se întoarcă", a subliniat avocatul în fața instanței, cerând o pedeapsă mai ușoară pentru clienta sa.

Pentru că a colaborat cu anchetatorii și și-a recunoscut fapta, femeia a fost condamnată, zilele trecute, de Tribunalul Iași la 10 ani de detenție. Pedeapsa s-a contopit cu cea din dosarul deschis la București, astfel că în final a rezultat o sentință de 14 ani și 4 luni de detenție. În paralel, complicea ei a fost condamnată la 5 ani de închisoare. Decizia Tribunalului Iași nu este, încă, definitivă și poate fi contestată în apel.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale