„O procedură printr-o înțelegere politică, excluzând CSM, nu aduce siguranță procurorilor din DNA”
Cei doi procurorii DNA invitați în emisiunea „Jurnalul de seară” de luni, Mihaela Moraru și Marius Vartic, au subliniat că, din punctul lor de vedere, conducerea celor două parchete trebuie desemnată în mod transparent, și nu în urma unei înțelegeri politice, pentru a-și onora scopul pentru care au fost înființate. Astfel, cei doi magistrați au anunțat că intenționează să înființeze o asociație profesională care să militeze în acest sens.
„Demersul nostru nu vizează persoanele nominalizate, ci procedura prin care au fost nominalizate. DNA e o instituție care s-a consolidat în timp, care a avut rezultate foarte bune și care are nevoie de a avea o conducere asigurată printr-o procedură transparentă. Cu cât șefii DNA vor fi nominalizați în urma unei proceduri publice, care să fie demarată pe baza unor criterii de selecție bine definite, cu atât instituția va fi mai solidă”, a declarat Mihaela Moraru.
„Această formulă (a legii – n.r.) creează o discontinuitate. E principala temere pe care o avem, noi, membrii grupului de initiațivă care am demarat procedurile pentru înființarea unei asociații profesionale. Când vorbesc de discontinuitate am în vedere faptul că în ultimii ani munca depusă de procurori a fost extraordinară. Rezultatele DNA se pot vedea în mod obiectiv de toată lumea, sunt prezentate pe site. O procedură printr-o înțelegere politică, excuzând CSM, este clar că nu aduce siguranță procurorilor din DNA și finalmente nu asigură scopul pentru care a fost înființată aceasta instituție”, a declarat Marius Vartic.
Mai mult, procurorul a subliniat că procedura în vigoare, deși legală, acordă Consiliului Superior al Magistraturii doar un aviz facultativ. „În momentul în care CSM, care e principalul garant al independenței justiției, e chemat la o masă post factum pentru un aviz de care nu ține cont nimeni este clar că regulile jocului sunt conduse de altcineva decât CSM”, a precizat Marius Vartic.
Care este contextul
Declarațiile celor doi procurori vin la o zi după ce președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat duminică seara, la Digi24, că avizul consultativ pe care instituția pe care o conduce îl dă în privința numirii șefilor de parchete pune o problemă de constituționalitate. Șefa CSM nu a exclus posibilitatea de a sesiza CCR înainte de data audierii procurorilor propuși de premier pentru șefia parchetelor.
Mai mult, ieșirea publică a celor doi magistrați vine în ziua în care a depus jurământul de credință noul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, fost procuror care a fost propus de premierul Victor Ponta.
„Sunt convins că nu aveţi niciun dubiu că principalul dumneavoastră obiectiv este un MCV favorabil României, care să ne permită decizia favorabilă pentru intrarea în Schengen în decembrie. Prea puţine dintre cele rămase restante în MCV ţin de MJ, cele mai multe ţin de politicieni, dar vă asigur că dumneavoastră veţi fi responsabil că aşa e la noi”, a declarat Traian Băsescu, după ce Robert Cazanciuc a depus jurământul pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
Numirea lui Cazanciuc la Ministerul de Justiţie vine după ce Mona Pivniceru a renunţat la funcţie, în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională a României, după ce a primit votul în plenul Senatului.
Tot la CCR a fost numit, din partea Administrației Prezidențiale, și fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar, ulterior devenit procuror general interimar, iar în prezent, consilier al președintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, până în luna iunie.
Pe 11 aprilie, Victor Ponta l-a propus pe Robert Cazanciuc pentru funcţia de ministru al Justiţiei, deţinută interimar chiar de şeful Guvernului. În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost eliberat din funcţie, ca urmare a demisiei.
Premierul a declarat, tot pe 11 aprilie, că procedura de numire a lui Robert Cazanciuc va avea loc, probabil, luni după-amiază.
Invitat în studioul Digi 24, preşedintele Băsescu a calificat drept "acceptabilă" propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justiţiei.
„O consider acceptabilă, chiar dacă eu am mai avut nişte reacţii la adresa domnului Cazancioc (Robert Cazanciuc, n.r.) când se punea problema să fie procuror general cu un procuror care avea nu ştiu ce probleme care până la urmă s-au confirmat. A fost o reacţie pentru care domnul Cazancioc nu a avut nicio vină. Vina a fost eventual a mea, pentru că nu am fost bine informat şi l-am pus la pachet", a spus Traian Băsescu.
Întrebat ce se aşteaptă de la viitorul ministru, preşedintele a răspuns: "Mă aştept de la el să definitivăm numirile la toate nivelurile la Parchete, să o facem repede".
Robert Cazanciuc a fost procuror din 1996 şi secretar general la Ministerul Afacerilor Externe din 2009.
Urmăriți declarațiile celor doi procurori în materialul video atașat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News