Condamnaţii penal vor putea face parte din Guvern, potrivit proiectului noului Cod Administrativ. Cu o singură condiţie însă: ca de la condamnare la ocuparea funcţiei să intervină reabilitarea persoanei în cauză. Noul Cod Administrativ va ajunge în Parlament pentru dezbatere, varianta fiind avansată de Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a anunţat că varianta finală a noului Cod Administrativ este aproape gata şi că acesta urmează să fie introdus în circuitul legislativ. Printre modificări se numără şi cea legată de prezenţa în Guvern a celor care au fost reabilitaţi după o condamnare penală.
„Mi se pare că lucrurile intră într-un fel în ordine. Reabilitarea de drept sau judecătorească intervine în cazul oricărei persoane condamnate şi ea trebuie să producă efecte juridice egale pentru toţi”, afirmă Adrian Ţuţuianu, senator PSD.
Un senator din majoritatea parlamentară nu înţelege de ce singura interdicţie pentru condamnaţii penal vizează doar Guvernul.
„Întrebarea este invers: de ce în Guvern nu poate să fie cineva, în rest poate ocupa orice altă funcţie publică, adică poate fi preşedintele statului, poate să fie parlamentar, poate să fie primar sau consilier judeţean, dar nu poate să fie în Guvern. Eu cred că un om care la 18 a avut o problemă, dar a fost reabilitat la 40-50 de ani poate să intre în administraţie”, susține Liviu Pop, senator PSD.
Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului interzice în acest moment persoanelor care au condamnări penale să facă parte din Executiv.
Opoziţia crede că cei de la Putere încearcă să îi permită lui Liviu Dragnea să ajungă la Palatul Victoria. Acesta nu a putut fi premier deoarece a fost condamnat cu suspendare în dosarul Referendumul.
„Cred că cel mai bine ar fi să scrie: domnul Dragnea poate să ocupe orice funcţie vrea în statul român, indiferent ce situaţie are din punct de vedere al aplicării legii penale. De asemenea, domnul Tăriceanu. Și ar fi mult mai simplu. Despre asta este vorba. O lume întreagă în acest Parlament se învârte în jurul problemelor a doi, trei, patru membri ai Parlamentului”, declară Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL.
Noul Cod Administrativ urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere, varianta fiind avansată chiar de liderul PSD.
Lămurirea a fost introdusă în document după ce Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prezenţa celor cu condamnări penale în Executiv.