Ana Kraus a fost reținută și ceilalți patru angajați se află sub control judiciar după descinderea de luni de la sediul instituției sibiene. Potrivit Agerpres, au fost puși sub control judiciar Nicolae Cracea, șef Serviciu Relații Publice, CIC și Informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcția Economică, Valentin Vasilescu, director executiv Direcția Informatică, Relații Publice, Resurse Umane, toți din CJ Sibiu, și Emil Buciuman, administratorul unei firme.
Direcția Națională Anticorupție a informat luni că procurorii au efectuat percheziții în 11 locații situate în municipiul Sibiu, într-un dosar privind infracțiuni de corupție și asimilate acestora, comise în perioada 2011 — 2015.
Perchezițiile efectuate au vizat achiziții directe de la societăți comerciale favorite ale fostului președinte Ioan Cindrea.
Procurorii au efectuat percheziții la Consiliul Județean Sibiu, dar și la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus — biroul acesteia din CJ — și la persoane fizice.
Conform surselor, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deținut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenți economici, inclusiv firma ginerelui său și a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziții publice organizate de instituție.
Achizițiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparații și întreținere auto, precum și achiziții de materiale de întreținere/consumabile.
Procedurile ar fi fost derulate cu menționarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacțiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorității contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri și peste 240%.
Este pentru a doua oară în acest an când au loc percheziții DNA la CJ Sibiu. Prima dată, anchetatorii au cerut documente în luna aprilie. Atunci s-au verificat mai multe contracte aprobate de fostul președinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea.