Procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat la preluarea mandatului la șefia instituției că „DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției”. De asemenea, le-a mulțumit lui Augustin Lazăr și Laurei Codruța Kovesi pentru sprijin, respectiv pentru activitatea în fruntea DNA.
Declarația de presă a Ancăi Jurma:
„Vreau să mulțumesc conducerii Ministerului Public, domnului procuror general, pentru susținerea pe care o arată în mod constant Direcției Naționale Anticorupție și misiunii acesteia de luptă împotriva corupției. De asemenea, îi mulțumesc doamnei Laura Codruța Kovesi pentru întreaga activitate desfășurată în fruntea DNA.
DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției. Prin urmare, Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă: combatarea corupției la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției.
Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o acum 15 ani.
Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturile fundamentale ale cetățeanului”.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că în România „lupta anticoruptie va continua cu fermitate”.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.
Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.
Citiţi şi: Primele mii de pensii care ar putea crește cu adevărat în guvernarea PSD-ALDE. Și o „bătaie de joc” cu repetiție la adresa CCR