Noii judecători CCR au depus jurământul. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

Data publicării:
160713 CCR INVESTIRE COTROCENI 02 INQUAM Octav Ganea-1

Noii judecători i-au înlocuit pe Augustin Zegrean, Zoltan Puşkaş şi Tudorel Toader, care și-au încheiat mandatele de judecători ai Curţii Constituţionale, după nouă ani.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus noilor judecători ai CCR că îi îndeamnă să aibă permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă, precizând că CCR îi revine îndatorirea de a promova şi proteja statul de drept.  

„Dacă Preşedintele României are rolul constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale, Curţii Constituţionale îi revine îndatorirea de a proteja şi promova statul de drept şi democraţia constituţională cu scopul ultim de a asigura protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea Curţii Constituţionale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată! Felicitări și succes noilor judecători ai Curții Constituționale a României!”, a spus șeful statului. 

De asemenea, președintele a amintit că în cei 25 ani de când există, CCR s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituţie.

„Constituția României face din Curtea Constituțională garantul supremației sale. În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional”, a subliniat șeful statului. 

judecatori ccr presedinte presidency
judecatori ccr presedinte presidency

  

După depunerea jurământului, toți cei nouă judecători CCR se întorc la sediul lor. Primul lucru pe care îl au de făcut este să își aleagă noul președinte, în condițiile în care judecătorul care a avut acest rol, Augustin Zegrean, și-a încheiat mandatul. Patru judecători îşi dispută şefia CCR - Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Daniel Morar şi Livia Stanciu.

CCR este este instanţa care, practic, a condus ţara atunci când puterile statului nu s-au înţeles sau chiar au fost în conflict deschis. În ultimii 10 ani, la Curtea Constituţională s-au tranşat probleme majore. Doar câteva exemple: la CCR s-a oprit tăierea pensiilor cu 25%, tot aici s-a stabilit că SRI nu poate face interceptări.

Cu aceste schimbări, influenţa PSD creşte, cel puţin matematic. De miercuri, trei dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de acest partid. În plus, şi judecătorul propus de UDMR a fost sprijinit de parlamentarii social-democraţi. Componenţa noii Curţi Constituţionale este însă mai pestriţă ca niciodată.

Judecătorii care îşi termină mandatele spun însă că, oricum, politicul nu a avut un cuvânt de spus în marile sentinţe pe care Curtea Constituţională le-a dat de-a lungul anilor.

Băsist. Da, eu am fost numit băsist. Am fost numit de preşedintele Băsescu la Curte, aşa este, dar aşa este sistemul de numire la Curte în toată Europa. Relaţiile cu Traian Băsescu? Exact aceleaşi relatii pe care toţi preşedintii Curţii le-au avut cu toţi preşedinţii ţării, relaţii pur instituţionale. Nu am fost niciodată la el în birou, nu ne-am întâlnit decât oficial şi instituţional”, spune Augustin Zegrean, preşedinte al Curţii Constituţionale în ultimii 6 ani.

Întrebat dacă Traian Băsescu a încercat vreodată să facă presiuni asupra sa, Augustin Zegrean neagă. Mai spune că deciziile luate de judecătorii CCR nu au fost vreodată influenţate, nici de manifestaţiile de stradă, nici de articolele din presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri