Laura Oprean, cea care asigura interimar șefia la DNA, a cerut să fie retrasă din această funcție. Înlocuirea ei se va produce din data de 11 martie, dată de la care va deveniprocuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„În funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost delegat începând cu data de 11.03.2013 domnul Călin Nistor, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea cu grad profesional corespunzător PÎCCJ, în prezent ocupând prin delegare funcţia de şef al Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, arată comunicatul PÎCCJ.
Tot la propunerea lui Daniel Morar, în 7 ianuarie 2008, Nistor Călin fusese delegat de fostul procuror general, Laura Codruța Kovesi, în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Piteşti - după ce fusese procuror în cadrul DNA - nivel central, pentru o perioadă de 90 de zile.
„Domnul Nistor Călin are o vechime în magistratură de peste 12 ani, din care 8 ani ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea şi DNA nivel central (din data de 1 ianuarie 2006) şi 4 ani ca avocat în cadrul Baroului Vâlcea”, se arăta în comunicatul DNA de la acea vreme.
Procurorul Nistor Călin este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare în care au fost anchetate nume grele, printre care Constantin Nicolescu (PSD), președintele Consiliului Județean Argeș, dar și Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei.
Delegarea în funcția de prim procuror adjunct al PÎCCJ a lui Daniel Morar expriră în 2 aprilie, fără posibilitatea prelungirii.
Traseul procedurii de numire
Termenul dat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, procurorilor-şefi pentru a-i avansa propriile propuneri pentru conducerea marilor parchete a expirat la sfârșitul lunii trecute. Ministrul Justiţiei ceruse ca până la 25 februarie, la ora 10, să primească propuneri pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al României, procuror-şef al DNA, dar şi procuror-şef al DIICOT, în vederea lansării unei noi proceduri de selecţie.
Ministrul Mona Pivncieru spunea, la începutul lunii trecute, că va invita potențiali candidați pentru șefia Parchetului General și a DNA, identificați după consultarea procurorilor șefi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, din cadrul Parchetului General și ai structurilor DNA.
În 22 ianuarie, Mona Pivniceru anunțase că săptămâna următoare va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arăta în comunicatul Adminstrației Prezidențiale de la acea dată.
Ulterior, șeful statului avansa o nouă modalitate de numire a şefilor parchetelor: el spunea că ar semna decretele de numire, dacă propunerile ar veni de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Delegarea funcțiilor la PÎCCJ
Laura Oprea, fostul procuror-şef adjunct al Direcţiei Naționale Anticorupție, fusese delegat, în octombrie, noul șef interimar al instituției, după ce Daniel Morar fusese delegat prim procuror geenral adjunct și ocupă interimar funcția de Procuror General al României, după finalizarea mandatului Laurei Codruța Kovesi.
În 2 octombrie, pe atunci noul procuror general al României, interimar, Daniel Morar dispusese delegarea, pentru o perioadă de șase luni, a Laurei Oprean, procuror şef adjunct direcţie, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Atunci era prima zi de interimat a lui Daniel Morar la conducerea Ministerului Public, după ce a Laura Codruța Kovesi anunțase cu o zi înainte că l-a delegatpe postul de prim procuror general adjunct.
Laura Codruța Kovesi a motivat delegarea lui Daniel Morar ca procuror general interimar prin faptul că acesta are o relație foarte bună de cooperare cu instituțiile europene și are experiența necesară pentru a gestiona chestiunile legate de MCV.
Ascensiunea Laurei Oprean
Actualul procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, în vârstă de 37 de ani, a fost numit adjunct al direcției din 30 iunie 2009, după ce fusese delegată pe post din 1 martie, potrivit CV-ului postat pe site-ul instituției.
Laura Oprean a venit pe acest post după ce s-a aflat la conducerea DNA Cluj, inițial delegată, din 1 ianuarie 2008.
Și-a început cariera de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia, în 1 mai 1998, după ce a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” de la Cluj. (Mădălina Prundea)