Premierul desemnat de PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat sâmbătă, după negocierile pentru coaliția de guvernare, că s-a convenit ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) să fie desființată până la 31 martie 2022. Va fi „reînființată”, însă, o altă structură care să se ocupe de problemele din justiție, dar aceasta va fi conformă cu cerințele europene, a declarat Ciucă. Liderul UDMR Kelemen Hunor spune însă că nu este vorba de înființarea unui nou SIIJ, ci de preluarea dosarelor.
S-a închis şi capitolul Justiţie. Până la 31 martie - SIIJ să fie desfiinţată şi, ulterior, să se reînfiinţeze o structură care să se ocupe de probleme, o structură care să poată să respecte directiva Curții europene de Justiție şi MCV”, a declarat Nicolae Ciucă, precizând că nu au fost discutate alte detalii, dar decizia a fost luată în consens.
„Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ-ul şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”, a confirmat ulterior și Kelemen Hunor, la finalul negocierilor privind formarea unei coaliţii guvernamentale. El a spus însă că preluarea dosarelor de la SIIJ de către o nouă structură nu presupune neapărat înfiinţarea unei noi entităţi.
„Nu. Desfiinţare. Dar acest lucru înseamnă că trebuie să se ocupe cineva şi de aceste dosare şi de cazurile care vor fi în viitor, dacă vor fi. Trebuie să le duci undeva. Nu înseamnă că reînfiinţezi un alt SIIJ. Vom vedea, vom găsi. (...) Asta va decide premierul împreună cu ministrul de justiţie”, a declarat liderul UDMR.
Kelemen a menţionat că nu s-a intrat, în cadrul discuţiilor, în detalii cu privire la acest subiect, dar că s-a ţinut cont de angajamentele României privind domeniul justiţiei.
Editor : Luana Pavaluca