În motivarea deciziei, magistraţii mai arată că "măsura controlului judiciar în cazul lui Dan Voiculescu, în dosarul de şantaj, este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor şi necesară pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, în condiţiile în care este judecat pentru fapte similare".
„Faptele pentru care inculpatul este cercetat (...) au fost de natură să afecteze libertatea psihică a persoanei şi să aducă atingere echilibrului social firesc prin afectarea mediului de afaceri ce presupune exercitarea relaţiilor comerciale cu bună credinţă”, potrivit documentului instanţei.
Magistraţii precizează că faptele lui Dan Voiculescu au fost săvârşite în calitate de persoană publică, iar acesta ar fi apelat la constrângere şi ameninţarea cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare, pentru a obţine beneficii materiale. Ar fi şantajat astfel mai mulţi oameni de afaceri, pentru ca, în schimb, aceştia să semneze contracte de publicitate cu trustul media pe care îl conducea.
Procurorii DNA l-au pus pe omul de afaceri sub control judiciar, într-un dosar în care e acuzat că ar fi şantajat trei patroni cărora le-ar fi cerut bani mascaţi în contracte de publicitate.
Cei trei oameni de afaceri care l-ar fi denunţat pe Dan Voiculescu pentru şantaj ar fi Nelu Iordache, Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, susţin surse judiciare. Ultimii doi sunt acţionari ai societăţii Romaqua. Aceeaşi societate despre care, anul trecut, un fost angajat al omului de afaceri dezvăluia că ar fi fost victima unei campanii negative iniţiate de trusul de presă al lui Dan Voiculescu. Iar Nelu Iordache este acum arestat la domiciliu, după ce a petrecut după gratii un an şi jumătate. Patronul de la Romstrade este acuzat de deturnare de fonduri europene, spălare de bani şi înşelăciune.
Dan Voiculescu a contestat măsura controlului judiciar, susţinând că nu este necesară și că denunțurile depuse de mai mulți oameni de afaceri sunt minciuni. Cererea sa a fost respinsă.